Православна церква 12 листопада вшановує пам’ять священномученика Зіновія, єпископа Єгейського, і його сестри-мучениці Зіновії. Інші назви свята: “3іновий”, “День Зиновія”, “Синіцин день”.

У цей день у світі відзначається Всесвітній день боротьби з пневмонією.

12 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

1472 – великий князь Московський Іван III одружився із Зоєю (Софією) Палеолог, племінницею останнього візантійського імператора Константина Палеолога.

Цей шлюб, організований Папою Римським Павлом ІІ, змінив життя московського двору: зміцніли зв’язки і Заходом, до Москви прибули італійські та грецькі майстри. Завдяки візантійській принцесі зросло уявлення князя про його владу, що виразилися у збільшенні пишності двору, прийнятті візантійського герба – двоголового орла, запровадженні складних придворних церемоній

1555 • Марія Тюдор відновила католицизм як офіційну релігію Англії.

1708 • Дізнавшись про перехід Івана Мазепи на бік шведів, російський цар Петро I віддав наказ захопити гетьманську столицю Батурин, яка була зруйнована, а більшість захоплених полонених і мешканців міста незалежно від статі і віку — страчена.

12 листопада 1717 німецький алхімік, лікар, механік і легендарний шахрай-авантюрист Йоганн Ернст Еліас Бесслер-Орфіреус (1680-1745) у присутності відомих фізиків продемонстрував своєму покровителю ландграфу Карлу Гессен-Кассельському (1670-1730) винайдений ним “вічний двигун”. Все було обставлено дуже солідно. Бесслер-Орфіреус запустив свій “винахід”.


Після запуску машини її замкнули, а перевіривши через два тижні, переконалися, що двигун обертається з колишньою швидкістю. Через два місяці перевірку повторили. Колесо як і раніше оберталося, а швидкість не знизилася ні на оборот. Коли про це дізналася широка громадськість – слава Орфіреуса прогриміла по всій Європі. Але секрет свого пристрою він ретельно приховував. Свій "вічний двигун" винахідник хотів продати за сто тисяч талерів (близько двох з половиною мільйонів доларів за сучасним курсом) і нікому не погоджувався розкрити секрет винаходу до продажу.

За сім років активних експериментів (1712-1719) Бесслер побудував більше трьохсот прототипів двох моделей "вічного двигуна". У 1727 році його служниця заявила, що всі механізми Безслера приводилися в рух вручну. Пізніше її свідчення були визнані недостовірними, але репутація винахідника була безповоротно загублена. Чи був Безслер шахраєм, геніальним інженером або божевільним, вже не дізнатись. Принципи дії його двигунів точно не відомі.

У 1784 році в Оксфорді піднявся в повітря на шарльєрі - так називали аеростати з оболонками, наповненими воднем - Джеймс Садлер. Він став першим англійським аеронавтом.

У 1847 році відбулася перша громадська демонстрація використання хлороформу як анестезуючої речовини. Це зробив вчений Джеймс Сімпсон з Університету Единбурга.

1848 • Набула чинності конституція Другої французької республіки, створена Установчими зборами. Згідно з нею, главою держави ставав президент, що обирався загальним голосуванням на чотири роки, і наділявся широкими повноваженнями; законодавчу владу в країні здійснювали Законодавчі збори, що обирались на три роки.

У 1859 році в Парижі цирковий артист Жюль Леотар вперше показав номер на повітряній трапеції.

1871 - Марко Кропивницький дебютував в Одесі як актор-професіонал у складі трупи народного російського театру графів Маркових і Чернишова (у виставі за п'єсою Квітки-Основ'яненка «Сватання на Гончарівці»)

1888 - на святі друкарів французького міста Лілль у виконанні робітничого хору вперше прозвучав «Інтернаціонал»

1893 • В газеті "San Francisco Morning Call" опубліковано перше оповідання 17-річного Джона Гріффіта "Тайфун біля берегів Японії". Майбутній всесвітньо відомий письменник Джек Лондон написав його на конкурс, оголошений газетою, і отримав перший гонорар — 25 доларів — як переможець конкурсу.

1902 - італійський співак Енріко Карузо записав платівку, яка першою в світі буде розпродана накладом понад 1 мільйон примірників

1906 - перший у Європі самостійний політ на пілотованому аероплані здійснив бразильський конструктор і пілот Альберто Сантос-Дюмон. У Парижі він пролетів 220 м за 21,2 сек. на своєму аероплані «14-біс»

У 1910 році був зафіксований перший кінотрюк - каскадер стрибнув в Гудзон з палаючої повітряної кулі.

1912 - пошукова група виявила місце останньої стоянки англійського полярного дослідника Роберта Скотта та його товаришів. Знайдений поруч із замерзлими тілами щоденник Скотта розповів трагічну історію групи, що досягла Південного полюса слідом за експедицією норвежця Амундсена і не дійшла на зворотному шляху до базового табору всього 18 км

1918 • Гетьман України Павло Скоропадський узаконив автокефалію української православної церкви.

1918 - міністр юстиції Української Держави Андрій В’язлов за особистою вказівкою гетьмана Павла Скоропадського звільнив з-під арешту Симона Петлюру, який перебував в ув'язненні з кінця липня. Петлюра негайно виїхав до Білої Церкви

1918 • Після проголошення напередодні у Відні Тимчасовими урядом, обраним Національними зборами, демократичної республіки Німецька Австрія, імператор Австро-Угорщини Карл I зрікся престолу.

1920 - глава УНР Симон Петлюра затвердив ухвалені Радою народних міністрів закони «Про тимчасове Верховне Управління та порядок законодавства в Українській Народній Республіці», «Про Державну Народну Раду Української Народної Республіки» та «Закон про вище військове управління УНР»

1921 - у Харкові Рада народних комісарів УСРР постановила організувати в Україні Державний банк

1923 - Адольф Гітлер заарештований німецькими властями за спробу організації «пивного путчу»

1933 - на парламентських виборах у Німеччині 92% голосів віддано за список кандидатів від нацистської партії (96% місць у парламенті)

1933 - англієць Г'ю Грей першим сфотографував чудовисько, яке нібито живе в шотландському озері Лох-Несс (на знімку були три горби над водною гладдю)У

1941 - - німецькі «юнкерси» вразили двома бомбами радянський крейсер «Червона Україна», який стояв у Севастополі на Графській пристані; 70 осіб загинуло. Крейсер затоне наступного дня, після відбуксирування в Південну бухту

1944 - 14-та Галицька добровольча дивізія СС перейменована на 14-ту Військову гренадерську дивізію СС (Першу українську)

1948 • В Токіо завершив свою роботу Міжнародний військовий трибунал, котрий виніс смертний вирок сімом японським військовим і урядовцям, включаючи прем'єр-міністра Японії генерала Хідекі Тодзіо. Ще 16 чоловік були засудженні до довічного ув'язнення і ще двоє — до менших тюремних термінів покарання.

У 1952 році на семиметровому шлюпі "Фелісіті Енн" вирушила в плавання Енн Девісон - перша жінка, яка зможе поодинці перетнути Атлантичний океан.

1954 • Нью-йоркський іміграційний пункт на острові Елліс припинив свою роботу. З дня свого відкриття в 1892 році він розглянув справи більше 20 мільйонів осіб, що бажали в'їхати на територію США.

У 1957 році у Великобританії "Управління пошт і телеграфу" оголосило про плани введення поштових індексів.

1967 - у Нью-Йорку (США) відбувся І Світовий Конгрес вільних українців

1969 - незалежний американський журналіст Сеймур Херш повідомив про результати суду над винуватцем знищення мирного населення у південнов'єтнамському селі Май Лай, община Сонгмі у березні 1968 р. Новину підхопили ЗМІ, і справу вже не можна було приховувати від громадськості. Жертвами американців стали від 200 до 500 селян. Село Сонгмі стало символом жорстокості армії США у В'єтнамі

1970 - на Індію та пакистанську провінцію Східна Бенгалія (нині Бангладеш) налетіли циклон та потужна припливна хвиля, що призвело до загибелі майже 300 тис. Людей

1971 - президент США Річард Ніксон заявив про припинення активних бойових дій американських військ на території Південного В'єтнаму і віддав розпорядження про виведення ще 45 тисяч військовослужбовців

1971 - біля Вінниці розбився літак «Аерофлоту» Ан-24; усі 47 осіб на борту загинули. Літак виконував місцевий рейс Н-63 з Києва у Вінницю, на чолі з командиром Л. Лазарєвим, його екіпаж складався з п'яти осіб, серед яких був колишній футболіст Анатолій Чеботар. В 10:31 МСК Ан-24 вилетів з Київського аеропорту і після набору висоти зайняв ешелон 2700 метрів, летячи при цьому над хмарами. На борту всього знаходилися 43 пасажири: 40 дорослих та 3 дитини. В аеропорту Вінниці стояв туман. Горизонтальна видимість становила 800 метрів, а вертикальна — 70 метрів, що відповідало мінімуму № 1. Екіпаж вийшов на зв'язок з диспетчером аеропорту і той видав вказівку, що посадка буде здійснюватися за магнітним курсом 312°, після чого дав дозвіл здійснювати заходження на посадку. Але після виходу з четвертого розвороту, літак був вище глісади і лівіше осі, у зв'язку з чим, після виходу на візуальний політ, екіпаж отримав команду від диспетчера йти на друге коло, що і виконав. Повторний захід на посадку екіпаж виконав за схемою, а після виходу на візуальний політ отримав повідомлення від диспетчера: «Вийшов точно, але зависоко, смуга перед вами». Екіпаж підтвердив отримання інформації, коли через 5 секунд диспетчер дав вказівку повторно йти на друге коло. Але при маневрі відходу, Ан-24 в посадковій конфігурації (випущені шасі, закрилки встановлені на 38°) на великій вертикальній швидкості і з лівим креном 20-40° врізався в землю за 850 метрів від початку злітно-посадкової смуги і за 234 метрах лівіше її осі, повністю зруйнувався і згорів. Всі 48 осіб у літаку (5 членів екіпажу, 40 дорослих пасажирів і 3 дитини) загинули

1973 - група Queen почала своє перше турне по Великій Британії. Вони виступали на розігріві перед концертами Mott the Hoople

1980 • Американська автоматична міжпланетна станція "Вояджер-1", що стартувала 5 вересня 1977 року, пройшла на відстані близько 125 тисяч кілометрів повз Сатурн, другу за розмірами планету Сонячної системи. Надіслані на Землю фотознімки Сатурна подолали 1500 мільйонів кілометрів і стали повною несподіванкою для вчених: виявилось, що замість шести кілець навколо планети їх обертається значно більше і рухаються вони, суперечачи, на перший погляд, законам фізики — перетинаючись, зливаючись, в різних площинах і з різними кутовими швидкостями. У Сатурна також було виявлено три нових супутника, а станція "Вояджер-2", що пройшла повз Сатурн у серпні 1981 року, дозволила виявити у найбільшого з них, Титана, наявність атмосфери.

1982 • По смерті Леоніда Брежнєва новим Генеральним секретарем ЦК Компартії СРСР обрано Юрія Андропова, колишнього комсомольського активіста, посла СРСР в Угорщині, що брав активну участь у жорстокому придушенні повстання 1956 року, багаторічного керівника КДБ СРСР, одного з ініціаторів радянського вторгнення в Чехословаччину в 1968 році, жорсткого переслідувача інакомислення. Пробувши при владі 15 місяців, Андропов активізував боротьбу з корупцією, різко погіршив стосунки із США, фактично припинивши переговори щодо скорочення ядерного озброєння середнього радіусу дії (СТАРТ), й так і не зумів знайти шляхи для виведення країни з економічної кризи.

1984 • Вийшов другий студійний диск Мадонни «Like a Virgin», який став її першим хітом №1 в США.

У 1989 році відбувся політ першого вертольота, побудованого з композитних матеріалів і приводиться в дію м'язовою силою людини - "Да Вінчі III".

1990 • Крон-принц Акіхіто, єдиний син останнього імператора Хірохіто з династичної лінії, що веде свій відлік з 660 року до н.е., був офіційно коронований на престол і став 125-м імператором Японії. У 1959 році він порушив 1500-літню традицію і одружився з особою некоролівської крові, Шодою Мічіко, дочкою крупного бізнесмена. Прийшовши до влади, Акіхіто, біолог за освітою і практично повністю декоративна постать в японській політиці, започаткував нову японську еру Хейсей ("досягнення миру"). В імперській сім'ї троє дітей — крон-принц Нарухіто (1960 р.н.), принц Акішино (1965) і принцеса Норі (1969).

1992 • Указом президента Леоніда Кравчука з 23-ї години у грошовому обігу на території України було припинено функціонування радянського рубля. Єдиним законним засобом платежу став український карбованець, якого в готівковому обігу представляв купон Національного банку України.

2000 • Учасники саміту 56 ісламських держав в Катарі домовились про підтримку палестинців у їх боротьбі за незалежність і прийняли звернення до всіх мусульманських держав світу з пропозицією припинити будь-які зносини з Ізраїлем.

2008 • Арсеній Яценюк звільнений з посади голови Верховної Ради України.

2008 • Єврокомісія оштрафувала японську Asahi, бельгійську Soliver, британську Pilkington і французьку Saint-Gobain на 1,3 млрд євро за картельну змову: протягом 5 років — з 1998 по 2003 рр. компанії встановлювали ціни на автомобільне скло шляхом змови і контролювали близько 90% цієї галузі ринку. Такий розмір штрафу є найбільшим з тих, які коли-небудь накладалися на компанії за картельну змову.

2011 • Прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі пішов у відставку як і обіцяв, після прийняття парламентом закону про стабілізацію економічної ситуації в країні, який включає погоджені з керівництвом ЄС антикризові заходи

2014 • Модуль "Філе", що відділився від від космічного апарату «Розетта», запущеного Європейським космічним агентством 2 березня 2004 року, вперше у світі здійснив успішну посадку на комету Чурюмова — Герасименко.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА