Рада ЄС 9 листопада затвердила рішення про виключення України із “зеленого списку” для подорожей у зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації.

Попри рішення Ради ЄС виключити Україну із “зеленого списку”, який є офіційною рекомендацією для держав-членів, вже десять країн Євросоюзу вирішили зберегти можливості для подорожей українців.

Це Австрія, Бельгія, Данія, Естонія, Кіпр, Нідерланди, Хорватія, Чехія, Швеція та Нідерланди.

Серед країн безвізової Європи повністю закритою для туристів із безвізом, є Болгарія.

Ця держава, яка не закривала кордони навіть минулої зими, а нині має найнижчий у ЄС рівень вакцинації (менше 20%), після початку нової хвилі епідемії в Європі вирішила діяти так, як всі робили раніше – закритися для туристів. Уряд Болгарії заборонив “необов’язкові поїздки” з низки уражених коронавірусом держав, включно із Сербією, Чорногорією, Ізраїлем та США. Чи пошириться заборона також на Україну – передбачити важко.

Втім, Болгарія, хоча і є членом ЄС, але не входить до Шенгенської зони.


А от серед держав Шенгену жодна не вдалася до закриття кордонів для усіх тих країн, які виключили з "білого списку".

І є всі підстави розраховувати, що цього не станеться також щодо України.

Переважна більшість країн ЄС належать до другої категорії – з держав, які потрапили до "червоного списку", вони готові пускати до себе лише вакцинованих.

І це, схоже, стає головним сценарієм подорожей до ЄС для українців.

Дехто з держав ЄС вже зараз перевів нашу країну до власного "червоного списку", не чекаючи, поки це офіційно зробить Брюссель. Дехто все літо лишав нас у "червоній зоні", логічно очікуючи на сплеск захворюваності восени. Дехто (як-от Нідерланди) чітко синхронізує списки з європейськими.

Але всі вони зберігають дозвіл на в’їзд вакцинованих туристів майже з усього світу.

Це не означає, що вакцинація вирішує всі проблеми українців, готових подорожувати.

Перш за все – через те, що не всі вакцини дають однаковий доступ до поїздок в ЄС.

Китайська вакцина SinoVac, яку масово застосовують в Україні, лишається не визнаною в ЄС. Деякі країни сприймають вакцинацію нею як дозвіл на в’їзд, але велика частина держав не пустять через кордон тих, хто щепився SinoVac’ом.

І навіть ті, які пустять, не гарантують відсутності проблем згодом. Наприклад, до Австрії можна в’їхати з таким щепленням, але ви не матимете права ходити там до магазинів та у ресторани (ті зобов’язані перевіряти сертифікат у відвідувачів).

Ще одна проблема з вакцинацією – неоднозначні правила щодо подорожей з дітьми-підлітками. Низка країн ЄС вимагає довідку про вакцинацію як умову для в’їзду іноземців починаючи з 12-13 років, хоча в Україні масова вакцинація підлітків не проводиться.

Хаос, що досі триває.

Ми згадали про дві групи країн ЄС, але є і третя, найбільш небезпечна для подорожей. Це – ті країни, які нині дозволяють в’їзд вакцинованим українцям, але можуть відкликати своє рішення у будь-який момент.

Найяскравіший показник цієї групи – Польща.

Варшава останньою в ЄС відкрилася для туристичних чи інших "необов’язкових" подорожей українців, але цей дозвіл стосується саме і виключно мешканців нашої держави. Туристи з більшості інших держав поза межами ЄС і надалі не мають права на перетин польського кордону, незалежно від вакцинації. А отже, немає ясності, чи планує Польща зберігати цей дозвіл для України і надалі.

Андрій Власенко