Православна церква 15 листопада вшановує пам’ять святих Акіндіна, Пігасія, Анемподіста, Аффонія, Елпідіфора та інших семи тисяч мучеників, постраждалих за християнство. У народі день назвали “Житниця”, так як на Акіндіна було прийнято молитися про збереження зерна. День хороший для покупки одягу.

У світі відмічають  Міжнародний день письменників, які знаходяться в ув’язненні. Запровадили його на честь тих творчих людей, які за своє інакомислення та свободу слова потрапили за грати. Мета свята – об’єднати тих, хто вірить в несправедливість засудження письменників за їх творчість. А ще у цей день у світі відзначаються Всесвітній день вторинної переробки. Міжнародний день сиру і хліба

15 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

1415 – відбувся поділ руської церкви на Київську та Московську єпархії. Православні єпископи, які зібралися в Новогрудці, з ініціативи князя литовського Вітовта обрали митрополитом київським Григорія (Цамблака)

1492 рік – Христофор Колумб вперше в своєму щоденнику описує тютюн, який вживали індіанці;

1533 – Перші іспанські завойовники увійшли в Куско, столицю держави Інків. Через три роки Франсиско Пісарро почав «перебудову» міста — , побудувавши на місці інкських храмів — церкви, на місці палаців — житло для завойовників.

1680 – В ході конфлікту, що виник з питання про наслідування англійського престолу католиком Яковом Йоркським, після семигодинної дискусії у верхній палаті англійського парламенту виникли дві партії — консервативна (торі) і ліберальна (віґи).

1815 – перший російський пароплав «Єлизавета» здійснив свій перший рейс – із Петербурга в Кронштадт і назад. Корабель дерев’яної конструкції, оснащений паровою машиною потужністю чотири кінські сили і бортовими гребними колесами був побудований англійським механіком Чарльзом Бердом. Увесь шлях пароплав подолав за вісім із половиною годин

У 1887 році німецький вчений Карл Гесснер запатентував цинкову батарейку.

1889 рік – Бразилія стає республікою після повалення імператора Педру II;

У 1904 році американець Кінг Кемп Жиллетт запатентував бритву зі змінними лезами.

1917 – у Севастополі матроси-більшовики розстріляли вищий офіцерський склад Чорноморського флоту

1919 – диктатор Західної України Євген Петрушевич через конфлікт із лідером УНР Симоном Петлюрою покинув Кам’янець-Подільський – осідок українського уряду – і виїхав через Румунію до Відня. Цього ж дня відбулося останнє засідання Директорії УНР. За спільним рішенням Директорії та уряду УНР члени Директорії Федір Швець і Андрій Макаренко виїхали з дипломатичними дорученнями за кордон, передавши всю повноту влади Петлюрі

1920 рік – проходить перше засідання Асамблеї Ліги Націй (в Женеві);

1930 – у газетах «Правда» та «Известия» Максим Горький виступив зі знаменитою статтею «Якщо ворог не здається – його знищують».

Стаття з’явилася під час сфальсифікованого процесу над Промпартією. Підсудних – вісьмох визначних учених-професорів, фахівців у галузі народно-господарського планування й організації виробництва на чолі з директором Теплотехнічного інституту Леонідом Рамзіним – звинувачували у створенні нелегальної антирадянської Ради інженерних організацій (Промислової партії), яка координувала шкідництво у масштабах усієї країни. Центр партії нібито був у Парижі і складався з російських капіталістів.

Підсудні зізналися за всіма пунктами обвинувачення, включно зі зв’язками з французьким прем’єром Пуанкаре, і були засуджені до розстрілу, який рішенням ЦВК СРСР був замінений тривалим ув’язненням

1933 – пуск першої доменної печі Запорізького металургійного заводу

1939 – У Празі відбулись похорони студента Яна Оплетала, померлого у результаті поранення, отриманого під час антинацистської демонстрації 28 листопада, котрі вилились в потужну маніфестацію. У відповідь окупаційні німецькі власті 17 листопада закрили чеські вузи, 9 студентів були розстріляні, десятки відправлені до концентраційних таборів.

1943 – Керівник німецької служби СС Гайнріх Гіммлер видав наказ про відправку до концтаборів усіх циганів, що проживали на контрольованих німцями територіях. Згідно з наказом “цигани і напівцигани прирівнювались до євреїв”, а у випадках сумніву місцевим керівникам СС надавалось право “самостійно визначати хто є циганом”. Наступного дня перші сотні циганів із трудових таборів були депортовані до Освенциму.

1945 рік – українські вчені, що перебували в еміграції в Аугсбурзі, заснували Українську вільну академію наук; Першим президентом УВАН обраний Дмитро Дорошенко

1946 – у навчальний процес впроваджено новий, наближений до російського, український правопис. Він був схвалений 8 травня 1945 р. постановою Ради Міністрів УРСР

У 1956 році в Нью-Йорку відбулася прем’єра першого фільму за участю Елвіса Преслі “Люби мене ніжно”. Критики назвуть його “рок-н-рольним вестерном”.

1960 – вийшов у море перший підводний човен «Джордж Вашингтон» із ядерними балістичними ракетами на борту

1967 рік – в Львові заарештували правозахисника та журналіста В’ячеслава Чорновола; Звинувачений у поширенні завідомо неправдивих вигадок на адресу радянського державного і суспільного ладу, він був засуджений до трьох років позбавлення волі. Продовжуючи ведення правозахисної діяльності, з 1970 року Чорновіл почав нелегально видавати машинописний журнал «Український вісник», який інформував про рух опору в Україні. Шукаючи його редакторів, на початку 1972 року він був заарештований вдруге і попри відсутність доказів, був засуджений до 6 років позбавлення волі і 3 років заслання, які відбував у мордовських таборах. У 1979 році на засланні Чорновіл став членом Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод, у 1980 році був заарештований за сфабрикованим звинуваченням у спробі зґвалтування, за що отримав п’ять років якутських таборів. До України В’ячеслав Чорновіл повернувся у 1985 році, після чого долучився до громадсько-політичної роботи.

У 1971 році фірма Intel зробила революцію в електроніці, що змінила світ. Концепція полягала в тому, щоб сконструювати майже повний обчислювальний пристрій на одній мікросхемі. Чотирьохбітовий мікропроцесор Intel 4004 став саме таким пристроєм. Він був розміром з ніготь, і мав таку ж обчислювальну потужність, як перший електронний комп’ютер ENIAC, створений в 1946 році, який займав цілу кімнату і використовував 18000 вакуумних трубок.

1977 – З конвеєру на заводі в Нью-Йорку зійшов 100-мільйонний автомобіль марки Ford, зібраний у США. Ним виявився чотиридверний седан “Ford Fairmont” з 2.5-літровим чотирициліндровим двигуном, котрий цього року прийшов на зміну моделі “Ford Maverick”.

1982 – У Москві з військовими почестями за участю 32 глав держав, 15 глав урядів, 14 міністрів закордонних справ і чотирьох князів відбулись похорони Леоніда Брежнєва, який помер п’ять дні перед тим, — труна на артилерійському лафеті у супроводі почесного військового ескорту, генералів і адміралів, що несли численні нагороди, прибула на Червону площу в Москві, де після траурних промов з трибуни Мавзолею і прощання найближчих родичів тіло Леоніда Брежнєва було опущене в могилу біля Кремлівської стіни під гарматні залпи в 37 містах країни.

1983 – Глава турецької адміністрації Північного Кіпру Рауф Денкташ оголосив про створення зі столицею у північній частині Нікосії, яку крім Туреччини не визнала жодна держава світу.

1988 – В Радянському Союзі здійснено переший і останній запуск космічного човника — непілотований “Буран”, виведений на орбіту ракетою “Енергія”, здійснив за 205 хвилин два витки навколо Землі і успішно приземлився у автоматичному режимі.

1988 – У Алжирі в день закриття чотириденного засідання Палестинської національної ради проголошено створення незалежної держави Палестина зі столицею в місті Єрусалим. По закінченні проголошення декларації Ясір Арафат прийняв посаду президента Палестини.

1988 – в СРСР створено Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю (ГУБОЗ)

1995 – останній день перереєстрації акцій АТ «МММ».

Штурм єдиного на всю Росію офісу Мавроді на Ленінському проспекті в Москві нагадував за розмахом взяття Бастилії

1995 – президент США Білл Клінтон у Білому домі вступив у сексуальні відносини зі стажисткою Монікою Левінськи.

Надалі цей факт стане підставою для процесу щодо імпічменту

1996 – У Сіднеї (Австралія) Майкл Джексон одружився з Деббі Роу, вагітною від нього медсестрою, що асистувала під час проведених Джексону пластичних операцій.

2004 – на Першому національному телеканалі відбулися перші відкриті дебати кандидатів на пост президента України – Віктора Ющенка та Віктора Януковича

2008 рік – в Ліверпулі (Англія) завершується Чемпіонат Європи серед боксерів-любителів, де збірна України вперше в своїй історії зайняла перше загальнокомандне місце. Золото у своїх вагових категоріях здобули Георгій Чигаєв, Василь Ломаченко, Іван Сенай, Олександр Усик.

2009 – В китайській провінції Хубей відкрито найвищий міст у світі — при довжині 1222 м від “висить” над ущелиною глибиною 496 м. Міст є частиною автомагістралі G50, яка з’єднує Шанхай і Чунцин. На ньому розміщені чотири смуги для руху транспорту (і ще дві — резервні).

Тетяна КОНДРАТЬЄВА