У народі день назвали “Анна холодна”, так як погода починала змінюватися, наступали холоди, зима вступала в свої права.

В Україні – День працівників радіо, телебачення і зв’язку. 1924 – у Харкові почала мовлення перша в Україні радіостанція.

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день рукоділля, Міжнародний день боротьби з анорексією, Міжнародний день толерантності.

1272 • По смерті Генріха III Вінчестерського королем Англії став його син Едуард, відомий як Довгоногий. Але свій він посів лише через два роки, коли повернувся з дев’ятого Хрестового походу.

1491 • Стратою трьох юдеїв і шістьох маранів завершилась справа, відома як “Святе немовля Ігнатій з Ла Гардії”, — аутодафе підозрюваних, які під тортурами зізналися у ритуальному вбивстві дитини, відбулось поблизу міста Авіла у провінції Толедо. За наполяганням Торквемади, цей випадок був використаний королевою Ізабеллою I в 1492 році як привід для вигнання євреїв з Іспанії після падіння Гранади.

1581 • В Александровській слободі під Москвою російський цар Іван Грозний в припадку гніву ударив палкою із залізним наконечником свого сина Івана, спадкоємця престолу, котрий від удару у висок помер.

1632 – битва під Лютценом – одна з найбільших битв Тридцятирічної війни.

У бою зійшлися 19 тисяч шведів на чолі з королем Густавом II Адольфом і 12-тисячна армія Священної Римської імперії, якою командував генерал фон Валленштейн.

Король шведів був смертельно поранений, але шведська армія перемогла. Лише туман не дозволив довести справу до його повного розгрому. Шведи втратили від 5 до 6 тисяч бійців, імперські війська – 6 тисяч

1824 • Австралійський дослідник Гамільтон Х’юм відкрив ріку Муррей, найдовшу ріку в Австралії.


У цей день в 1841 році в Нью-Йорку був запатентований корковий рятувальний пояс.

16 листопада 1848 року в Лондоні дав свій останній концерт Фредерік Шопен (1810-1849) - великий польський композитор і піаніст. У Шопена, діагноз захворювання якого досі залишається спірним, було так мало сил, що він зміг грати тільки одну годину. Через тиждень він повернувся до Парижа і 17 жовтня 1849 року помер у своїй квартирі на Вандомській площі. Йому було 39 років. Урна з серцем композитора, згідно з його передсмертною волею, була перевезена сестрою Шопена до Варшави і замурована в одній з колон костелу Святого Хреста. Творчість Шопена справила величезний вплив на багато поколінь музикантів. Він є одним з основних композиторів в репертуарі відомих піаністів. З 1927 року у Варшаві кожні 5 років проводяться міжнародні конкурси піаністів імені Шопена.

1885 • У Рейджані (Канада) страчений Луї Ріль, керівник другого повстання індіанців і метисів в долині ріки Саскачеван (1885), викликаного експансією білих поселенців на індіанські території і витісненням їх на мало придатні для проживання землі.

1895 — «Кінематограф» братів Люм'єр показали у Сорбонні.

1913 • В Парижі вийшла друком перша частина епопеї Марселя Пруста «В пошуках втраченого часу».

1917-й — в колишньому ханському палаці у Бахчисараї відкрито Національний музей.

1918 • Після зречення Карла IV Габсбурга корони Угорщини прем'єр-міністр Міхай Карої проголосив створення Угорської Демократичної республіки і став її тимчасовим президентом. 11 січня 1919 року він був затверджений на цій посаді офіційно і через два місяці втратив свій пост в результаті проголошення соціал-демократами і комуністами Угорської Радянської республіки.

1933 • Після визнання Радянського Союзу урядом США офіційно оголошено про встановлення між країнами дипломатичних стосунків.

1940 - у відповідь на руйнування Ковентрі німецькою авіацією, що відбулося 14 листопада, англійці вчинили перший авіаналіт на Гамбург. Через суцільну хмарність бомби не вразили стратегічні об'єкти.

Загалом за весь період бомбардувань періоду війни від бомбардувань загине майже 50 тисяч гамбуржців

1941 - біля роз'їзду Дубосєково під Москвою 28 радянських вояків-панфіловців зупинили 50 німецьких танків, що проривалися до Волоколамського шосе. Політрук Василь Клочков звернувся до бійців зі словами, що стали "культовими": "Велика Росія, а відступати нікуди - позаду Москва!"

Озброєні гранатами, пляшками із запальною сумішшю та протитанкових рушницями, панфіловці підбили 32 танки. При цьому важко поранений Клочков зі зв'язкою гранат кинувся під танк і підірвав його разом із собою.

Усупереч усталеній версії, загинули не всі панфіловці, - п'ятеро залишилися живі.

Цього ж дня 316-та дивізія була нагороджена орденом Червоного прапора, 18 листопада її зробили гвардійською, а 23-го присвоїли ім'я командувача - генерал-майора Івана Панфілова, котрий загинув 19 листопада під Волокаламськом

1943 • 160 американських бомбардувальників, що вилетіли з авіабази у Великій Британії, провели бомбардування гідроелектростанції і німецького заводу з видобутку "важкої" води в норвезькому місті Верморк. Сама фабрика не постраждала, але гідроелектростанція була зруйнована, і запаси "важкої" води, використовуваної для атомних реакторів, і її виробництво було вирішено евакуювати до Німеччини.

1945 • До США прибуло 88 німецьких вчених, котрі мали бути включені в роботу над американськими проектами з розробки ракетної техніки. Більшість з них працювало на нацистів і уряд США був підданий жорсткій критиці за використання колишніх ворогів для роботи в секретних воєнних пограмах. Але американці керувались не тільки можливістю використання ноу-хау кращих спеціалістів, що працювали над створенням ракет ФАУ-1 і ФАУ-2, але й страхом за те, що німецькі інженери і вчені будуть вивезені до СРСР і використані для розробки зброї масового знищення, направленої проти США.

16 листопада 1945 року була утворена ЮНЕСКО - Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури. Вона стала формальною наступницею створеного в 1925 році Міжнародного інституту з інтелектуального співробітництва, який пішов у небуття. Штаб-квартира ЮНЕСКО знаходиться в Парижі. До ЮНЕСКО в даний час входять 195 держав-членів, 2 держави-спостерігача і 10 асоційованих членів.

1950 - у Варшаві відкрито II Всесвітній конгрес прихильників миру. Створення Всесвітньої ради миру

У 1966 році був зафіксований самий рясний зорепад: до 2300 метеорів в хвилину.

1969 • Світова преса повідомила про криваву бійню у в'єтнамському селищі Сонгмі, де в березні 1968 року американські солдати вбили близько 450 мирних жителів. Цього ж дня у Вашингтоні відбулась 250-тисячна демонстрація протесту проти американської присутності у В'єтнамі, а виконавець акції старший лейтенант Уільм Келлі був звинувачений властями в тому, що діяв без наказу.

1972 - американська компанія "Пепсіко" оголосила про продаж з наступного року в СРСР "Пепсі-коли". В обмін компанія отримала ексклюзивні права на продаж у США горілки "Столична"

1974 - російський письменник Олександр Солженіцин провів у Цюріху знамениту прес-конференцію "Про майбутнє Росії" і запропонував "Програму "моральної революції", викладену в есе-маніфесті "Жить не по лжи"

1990 • На екрани США вийшов фільм Кріса Коламбуса «Сам вдома» з 10-літнім Маколеєм Калкіним у головній ролі. Успіх фільму, який був найкасовішою комедією до 2011 року, дав привід зняти ще чотири сиквели, лише один з яких став особливо успішним.

1994 - Верховна Рада України ратифікувала Договір про нерозповсюдження ядерної зброї - із застереженням, що схвалює приєднання України до договору з наданням їй письмових гарантій безпеки з боку ядерних держав

1996 - у результаті вибуху в житловому будинку в дагестанському місті Каспійськ, де мешкали сім'ї російських прикордонників, загинуло 68 осіб. Як з'ясувалося згодом, теракт спричинили не чеченські бойовики, а "розборки" місцевих еліт

2002 • Президент Кучма підписав указ про відставку уряду Анатолія Кінаха і направив до Верховної Ради представлення на згоду призначити новим прем'єром голову Донецької обладміністрації Віктора Януковича.

2010 — заручини принца Вільяма та Кейт.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА