– Ми посилюємо прикордонні підрозділи силами Національної поліції та Національної гвардії. Додатково буде залучено близько 8,5 тисячі військовослужбовців та поліцейських. Це потужне угруповання складатиметься із 3 тисяч військослужбовців ДПСУ; 3,5 тисячі – НГУ та 2 тисяч – Нацполіції. Чергуватиме також авіація МВС, зокрема 15 вертольотів, які забезпечать мобільність і, за необхідності, перекидатимуть наші сили на кордон. Такі дії дозволять стримати нелегальних мігрантів, однак для комплексного вирішення проблеми є тільки один вихід – будівництво надійного сучасного інтелектуального кордону.

У Вінницькій військовій частині 3008 повідомили, що напоготові у будь-який момент виїхати на українсько-білоруський кордон. Чекають команди.

Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олек­сій Данілов повідомив, що Україна реагуватиме за законом на загострення ситуації на кордоні з Республікою Білорусь. Розглядається можливість введення надзвичайного стану в областях, сусідніх з Білоруссю.

Каріна МАЄВСЬКА

Від редакції. Нагадаємо, що біля кордонів Білорусі зосереджено більше 16 000 біженців. За прогнозами деяких експертів, їх можуть спрямувати в Україну. Однак, як зазначив Держсекретар США Ентоні Блінкен, такі дії спровоковані Росією, щоб відволікти увагу від підтягування до кордонів України російських військ. Зараз там зосереджено більше 117 000 військових Росії зі зброєю. На думку тих же експертів, повномасштабний наступ на Україну може статись зимою чи в перші місяці весни. Як відбулося в 2014 році.

Інші експерти наголошують, що Росія змінила тактику і готує воєнний переворот у Києві, як в Афганістані, дадуть можливість президенту та його оточенню втекти з країни. Далі — референдум під дулами автоматів, як на Донбасі та в Криму. Потім приєднання до Росії як автономної держави. В процесі цих фаз жорстка і нещадна зачистка патріотів України і співчуваючих їм, як була під час сталінізму після Другої світової війни.

Українці, ми маємо зробити все, щоб не допустити такого сценарію.