На Вінниччині триває забезпечення централізованою подачею кисню «ковідних» лікарень.

Голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий повідомив, що комісія з питань економіки, фі­нансів та бюджету погодила спрямування 17 млн грн для во­сьми медичних закладів. Він наголошує, що підтримка медицини – серед пріоритетів обласної ради.

Кошти отримають:

– Вінницький обласний фтизі­опульмонологічний центр — 2,7 млн грн;

– Барська міська лікарня – 2 млн грн;

– Жмеринська центральна районна лікарня – 2, 2 млн грн;

– Калинівська центральна районна лікарня – 1,9 млн грн;

– Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування – 1,5 млн грн;

– Гайсинська центральна районна лікарня – 1,5 млн грн;

– Ладижинська міська лікарня – 1 млн грн;

– Шаргородська центральна районна лікарня – 2,7 млн грн;

– Немирівська міська лікарня – 1,5 млн грн.

На закупівлю експрес-тестів для визначення антигена коронавірусу та наборів для відбору біологічного матеріалу методом ПЛР також спрямовано майже 5,2 млн грн.

На протидію ковіду з обласного бюджету обласна рада уже ви­ділила близько 20 млн грн. Ці кошти були спрямовані на закупівлю апаратів штучної вентиляції легень, медикаменти, тест-системи. Так, на минулій сесії обласної ради депутати проголосували за виділення 5,4 млн грн на придбання 7 ШВЛ для двох обласних лікарень.

– Протидія ковіду і підтримка медицини в умовах пандемії не терпить зволікань. Ми робимо усе від нас залежне, щоб медики мали можливість надавати якісну допомогу людям, — каже Вячеслав Соколовий. – Ще навесні обласна рада акцентувала увагу на тому, що має бути киснева незалежність лікарень. Послідовно рухаємося у цьому напрямку.

Голова обласної ради також звертає увагу на те, що сьогодні має бути посилена робота щодо вакцинації, адже щеплення – єдиний доведений дієвий захід протидії поширенню пандемії.

Віктор МАРКОВИЧ