Інтерв’ю з Іванівським головою Михайлом Куликом викликало бурхливе обговорення серед наших читачів. До редакції звернулися представники ГО «Юридичний земельний захист» Олександр Соловей та Микола Тиховський. Вони повідомили, що пред­ставляють інтереси 111 студентів, які виявили бажання отримати по 2 га в Іванівській ОТГ, та декількох іванівських підприємців.

Ось що повідомив Олександр Соловей:

– Майже рік тому до нас звернулися фермери з Іванова. Один з них Юрій Воєвода. Він працює спільно з МХП. У нього в оренді перебуває велика кількість земельних ділянок. Він розповів, що в Іванівській ОТГ у нього є 26 га, за які із сільським головою відбуваються протистояння. Ще є 12 ділянок загальною площею 68 га. Якщо договір оренди по ділянці 26 га ще деякий час чинний, то щодо інших ділянок підходив час, щоб подовжити оренду. Законом передбачено, якщо фермер використовує земельні ділянки за призначенням і добросовісно сплачує орендну плату, то має переважне право на подовження договору оренди. Але, зі слів фермера, Іванівський голова наполягав на тому, щоб 26 га відійшло у ФГ «Янівське», яке належить його родині. Взамін він обіцяв подовжити договори по 68 га. Спочатку фермер Воєвода погодився на такі умови, але в останній момент зрозумів, що його намагаються «кинути»… Звернувся до нашої організації, щоб наші юристи розібралися у цій ситуації. Зараз ця справа слухається в Господарському суді.


Голова ОТГ звинувачує «псевдофермера», що він у своєму господарстві навіть граблів не має. Але сьогодні не обов’язково мати у приватній власності трактора чи інше обладнання, його можна орендувати в інших підприємств. Це не є підставою, щоб відмовити фермеру в оренді. Тому розпочали судовий спір ще по 12 іншим договорах. Суд задовольнив наші вимоги. Таким чином договори оренди мають бути продовжені. Воєвода зробив все, що від нього вимагалося – збільшив нормативно грошову оцінку, а отже, збільшилися й надходження до бюджету сільської ради. Використовує земельні ділянки відповідно до умов договору, але перепони далі продовжуються.

- Голова Михайло Кулик заявив, що фермер змінив цільове призначення земельної ділянки – з випасання худоби та сінокосіння на ріллю, це так?

- Ніякого цільового призначення ніхто не змінював. Змінили вид угідь. Спочатку Воєводі були надані землі для ведення фермерського господарства, але з угіддями пасовища. Та фермер мав на меті використовувати цю землю, як ріллю. Законом передбачено таке право фермера без згоди розпорядника земельної ділянки. Для цього розробляється еколого-економічне обгрунтування сівозмін. Цей проєкт робить інститут землеустрою і відповідно до нього змінюється угіддя. Тоді відповідно й зростає орендна ставка. На пасовище – це мінімальна ціна, а на ріллю – оренда збільшується в 5 разів. Воєвода усе це виконав.

Розвиток підприємництва там, де адмінресурс?

Ситуація з Воєводою, на жаль, непоодинока в Іванівській ОТГ. До нас звернулися керівники ще двох підприємств. В «Агро-Калини» договір оренди був укладений ще з держгеокадастром. Керівник господарства звернувся до сільської ради, щоб подовжити термін договору. Але йому не лише відмовили в оренді. 45 га землі, які він обробляв, було роздано у приватну власність. Зараз ця ситуація оскаржується в суді. На ці ділянки накладений арешт.

У підприємства «Кусто-Агро» договори оренди на 182 га землі закінчуються у 2024 році і вони теж бажають їх подовжувати. Але побоюються, що Іванівська сільська рада на це не погодиться. Фермери впевнені, що розвиток підприємства буде у того, у кого адмінресурс…

«Зустрічі з головою були, але без погроз, ми працюємо за законом»

- Михайло Кулик в інтерв’ю повідомив, що ви двічі з ним зустрічалися і під час розмов лунали погрози на його адресу. Було таке?

- Нас звів спільний знайомий — керівник підприємтва «Гущинецьке» — ще декілька років тому. Тоді в Іванівській сільській раді були певні проблеми з розробленням Генерального плану села. А в організації, яка за це взялася, відібрали ліцензію. Я допоміг, щоб сільській раді повернули кошти, – каже О.Соловей.

- Цього року знову наш товариш попросив проконсультувати сіль­ського голову у земельних питаннях. Але на той момент ми уже спів­працювали з фермерами з Іванова. Через конфлікт інтересів я не міг консультувати обидві сторони. Запропонував бути медіатором — рефері у цій ситуації. Вказав на прогалини в роботі Іванівської ради та на багато інших питань. Залишив свій номер телефону, голова від­повів, що буде звертатися. Через тиждень знову дзвонить товариш і просить зустрітися з Куликом.

Я їхав з Києва у Вінницю і не мав багато часу. Домовилися зустрітися на трасі, він під’їхав до заправки. Говорили, що у сільській раді навала судових справ, бо там «бардак». Повідомив, що Микола Тиховський член нашої ГО і представляє інтереси тих, хто, згідно із законом, відстоює свої права на землю в Іванівській ОТГ.

Кулик поскаржився на активістів, що «джипами» їздять по його полях, що над його будинком літають дрони. Але я запевнив, що ні я, ні Тиховський до цього не маємо жодного відношення. Ми працюємо виключно у законний спосіб, з паперами у суді. Політика нас не цікавить. Жодних погроз не було, можу пройти поліграф. Кулик скаржився, що на нього тиснуть з усіх сторін – і ці 111 громадян, і фермери. Сприйняв усі ці епізоди як єдине ціле. Але це різні ансамблі, тут немає єдиного організатора. Кулик чомусь вирішив, що я впливаю на ці ситуації, але це не так. Підозра Кулика про рейдерську атаку не відповідає дійсності.

Якщо є методи шахрайства, нехай правову оцінку дають відповідні органи. Ви багато бачили шахраїв, які в судовому порядку відстоюють свої права? До речі, Кулик чомусь на жоден суд не прийшов! Чому, якщо він впевнений, що все робить відповідно до закону?

Хто такі 111 студентів?

Розповідає юрист ГО «Юридичний земельний захист» Микола Тиховський:

- Я здійснюю представництво у суді цих начебто студентів, які «рейдерським» чи «шахрайським» шляхом, як вважає голова, хочуть відібрати в громади нібито їхнє пасовище. Те, що дані громадяни зверталися в Іванівську сільську раду ще у травні, не відповідає дійсності. Дані 111 громадян через двох своїх нотаріальних представників наприкінці червня та на початку липня звернулися до Іванівської сільської ради з клопотаннями про надання земельних ділянок. Коли ці представники зрозуміли, що ніякого законного рішення вони не отримують, звернулися до нашої громадської організації за юридичною допомогою.


Я зробив адвокатський запит у сільську раду і отримав відповідь, що дані питання виносилися на розгляд сесії, але не було більшості голосів, тому рішення не прийнято. Тобто депутати допустили протиправну бездіяльність. Ми подали позовні заяви до суду. Жодних заперечень, жодних пояснень, контраргументів, відзивів на позовні заяви сільська рада не надала.

У суді 5 справ, по чотирьох з них уже є рішення на нашу користь. Минулої п’ятниці я разом з нотаріальним представником приїжджав до сільського голови якраз з цими рішеннями. Нотаріальний представник запитав, чи будуть в сільській раді їх виконувати. На що голова заявив, що суд не може зобов’язати його віддати ці пасовища.

- То хто ці 111 громадян і чи дійсно вони продали своє право на землю?

- Немає різниці, хто ці люди — чи це студенти, чи пенсіонери, чи учасники АТО/ООС. В законі немає переваг – місцевий чи не місцевий. Жителі міст не забороняють купувати квартири громадянам із сіл. Усі рівні у своїх правах.

Нотаріальні представники цих 111 громадян надали нам усі необхідні документи: оригінали довіреностей, власноруч підписані цими 111 особами, ними ж підписану згоду, що вони усвідомлюють свої дії, надаючи представникові всі повноваження представляти їхні інтереси в органах державної влади, в суді, а також від їхнього імені підписувати документи. Довіреність надавали повнолітні особи, усі громадяни України, які мають відповідно до Конституції та земельного законодавства право на отримання у безоплатну власність земельні ділянки.

- Ділянки, на які вони претендують, це пасовища?

- Якщо подивитися на публічну кадастрову карту, а саме ті ділянки, на які претендують ці 111 громадян, там чітко вказано, що це землі запасу, цільове призначення 16.00. Раніше вони були у розпорядженні держгеокадастру, з 27 травня повноваження передалися на місця, ОТГ стали розпорядниками цих земель. А для випасання худоби цільове призначення 01.08.

Земля лише своїм?

Більше того, виявилося, що по деяких з цих ділянок у травні вже були зареєстровані договори оренди, без зміни цільового призначення і навіть без номерів. Це наводить на думку, що їх робили «зад­нім числом»? А реєстрація права оренди зареєстрована у серпні, коли уже розглядалися справи в суді. Можливо, такі дії були вчинені, щоб захистити ці ді­лянки, як стверджує голова. Але не потрібно забувати про букву закону. Тому у суді оскаржуються ці договори оренди. Хоча згодом вони ж самі їх скасували. Напевно, для замітання слідів?

Це не вперше до Іванівської сільської ради звертаються громадяни за землею. Якщо проаналізувати їхній сайт, то можна відслідкувати, що такі звернення були регулярними, але у більшості випадків людям було відмовлено у цьому праві. Отримали ділянки лише ті, хто потім віддав їх в оренду ФГ «Янівське». Так було із 20 га пасовища, які були роздані у тому числі учасникам АТО. Ми виявили по документах, що навіть серед своїх місцевих є ті, хто в пріоритеті. Наприклад, виділялося по 2 га цілій сім’ї Глушко. В Іванові краще знати, хто ці люди і чому саме їм такі привілеї.


Сподіваємося, що громада зрозуміє, що публічна боротьба зі «студентами» – це лише відволікання уваги від іншої мети, коли задніми числами малюються на своїх фізичних та юридичних осіб договори оренди. Потім пов’язані із сільським головою ФГ засівають заорки, яких насправді до 10 га, причому до бюджету ні копійки не надходить. Це теж боротьба із рейдерами?

Так от, хочемо передати привіт Михайлу Леонтійовичу і повідомити, що до нас масово почалися звертатися громадяни. З нами зокрема зв’язалася спілка учасників АТО, і люди дають повноваження представляти їх інтереси для отримання 2 га землі саме в Іванівській ОТГ. Буде не 111 громадян, а 500, 300 з них учасників АТО.

Готові до публічних батлів.

Географія представництва інтересів нашої ГО розповсюджується на всю територію Вінницької області. Масштаби перешкод реалізації прав громадян вражають. І все це практично «аргументується» поділом громадян на своїх та чужих. Це така політика — розділяй і володарюй. Завдяки судовій системі вдається відновити порушені права та «виправити помилки» колегіальних органів.

Ви також відчуваєте, що корупція спустилася до вашої громади? Звертайтеся – і ми допоможемо.

ГО «Юридичний
земельний захист»
Фото та відео Олексія Бойко