Якби не зрив операції,  злочинці постали б перед міжнародним судом. Росія б уже не брехала, что «их там нет». Частина з них могла б бути виміняна на наших полонених в Росії та ОРДЛО.

Чому операція, яка тривала більше 2-х років, провалилась після повідомлення розвідників в АП? Це злочинна некомпетентність чи зрада? Країною вже тиждень штормить. Бо те, що озвучується, вводить в шок кожного.

Спецоперацію злило вище керівництво держави? Це повідомила журналістка Яніна Соколова і показала документи, які їй підкинули під офіс. Вона вважає, що вони достовірні. І тому оприлюднила їх.

Виходить, 330 днів всім нам брехали?

Володимир Зеленський: «Це точно була не наша операція. Я точно розумію, що ідея цієї операції –це була ідея, скажімо так, інших країн, точно не України».

Андрій Єрмак: “Вся інформація, яку розповсюдив Бутусов, це вигадка з першого по останнє слово!”

Ось так нам відповідали до оприлюдненого розслідування перша і друга особи держави. А ось що повідомляє нардеп Олексій Гончаренко:

  • -Насамперед варто відзначити, що в нашому випадку Bellingcat виступили не так слідчими, як прокурорами, які провели риску між реальними фактами і вигадками Банкової.

Практично все з того, про що ми говорили вже більше року, підтвердилося.

Отже, підтвердився сценарій ведення спецоперації – нашим розвідниками вдалося завербувати агента ГРУ, зібрати цілий пласт важливих доказів про злочини на Донбасі і заманити самих виконавців. Факт, що літак, який би летів з Мінська в Стамбул, мали екстрено посадити в Києві.

Підтвердилось і те, що готували спецоперацію з 2018 року.

Натомість брехня про те, що ніякої спецоперації не було, що це тези російської пропаганди і так далі, як намагалася довгий час подавати влада, знову розбилась об незаперечні факти.

У розслідуванні Bellingcat та The Insider, з посиланням на слова ексглави Головного управління розвідки Василя Бурби, пояснюється, що глава Офісу президента Андрій Єрмак переніс проведення спецоперації щодо “вагнерівців”, аби не зірвати домовленості з Росією щодо перемир’я на Донбасі.

Зазначається в розслідуванні, що два старших офіцери, які відповідають за спецоперацію, голова ГУР Василь Бурба та заступник директора СБУ Руслан Баранецький, прибули до Офісу президента, щоб подати фінальну доповідь про майбутню спецоперацію.

Президент Володимир Зеленський на той момент був зайнятий, тому зустріч провели із головою Офісу Андрієм Єрмаком.

Той-таки Бурба розповів Bellingcat, що Єрмак “запропонував їм відкласти проведення спецоперації “на тиждень”. Причиною було те, що напередодні Зеленський досяг домовленості з Росією про так зване “перемир’я” на Донбасі – воно мало розпочатися 27 липня.

Єрмак нібито заявив, що захоплення “вагнерівців” у Києві зірве перемир’я ще до його початку.

Вже наступного ранку, коли “вагнерівці” виїжджали з Москви, українським розвідникам все ж таки вдалося перебронювати нові квитки на 30 липня (з п’ятиденною затримкою від початкового плану), і Бурба нібито доповів Офісу президента, що все йде за планом.

І Зеленський, і Єрмак проігнорували численні питання Bellingcat про перенесення спецоперації. Також розслідувачі не можуть підтвердити, чи дійсно була така розмова в ОПУ.

Опитані Bellingcat колишні оперативники ГУР МОУ висловили думку, що однією з причин зриву операції могло стати упереджене ставлення президента та його апарату до Василя Бурби, який уже мав тертя з Офісом президента. Тріумфальне завершення настільки значущої спецоперації зробило б його героєм в очах широкого загалу і додало б йому політичної ваги.

Але до 30 липня найманців затримали силовики Лукашенка, та спецоперація провалена.

Джерела, близькі до Бурби, підтвердили The Insider, що відразу після арешту “вагнерівців” у Мінську він запропонував усім, хто знав про спецоперацію (крім президента), пройти тест на детекторі брехні, щоб з’ясувати, чи не просочилася інформація до білорусів. Через кілька днів після арештів його було усунуто від виконання своїх обов’язків.

А ось тимчасова слідча комісія ВР щодо “вагнерівців” дійшла висновку, що президент Володимир Зеленський не скасовував операцію по затриманню “вагнерівців”, а голова його Офісу Андрій Єрмак не має відповідних повноважень.

Але журналістка Яніна Соколова оприлюднила документи, які підтверджують підготовку в Україні спецоперації “Авеню” з затримання найманців ПВК “Вагнер”. І той факт, що її фінальний етап було перенесено за рішенням вищого воєнно-політичного керівництва.

На думку Соколової, таких документів не мали ні парламентська ТСК, ні розслідувачі Bellingcat, які напередодні оприлюднили своє розслідування щодо “вагнерівців”.

Один із документів – це доповідна записка начальника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби міністру оборони Андрію Тарану, датована 22 червня 2020 року і завізована 1 липня 2020 року.

Інший документ – затверджений Бурбою звіт про проведення спеціального заходу “Авеню”, підписаний начальником спеціального резерву ГУР Міноборони Юрієм Семенюком 4 серпня 2020 року.

У звіті зокрема вказується, що Службі безпеки було передано матеріали на 138 осіб, а для відправки за маршрутом Москва – Мінськ – Стамбул було сформовано групу з 48 найманців.

Згодом через турфірму було придбано квитки на літак “Turkish Airlines” сполученням Мінськ – Стамбул для 33 осіб на 25 липня та для 14 осіб на 27 липня.

“Проте після рішення вищого воєнно-політичного керівництва України про перенесення дати вильоту здійснено бронювання та закупівля авіаквитків на 30.07.2020 на 33 особи та на 01.08.2020 на 14 осіб (друга група) та медичні страховки”, – йдеться у звіті.

Хто саме приймав рішення – у документі не уточнюється.

Попри те, що операція зірвалася і Білорусь, зрештою, передала “вагнерівців” Росії, у ГУР вирішили “вважати спеціальний захід “Авеню” проведеним”, а витрати на нього у сумі 719 382 гривні і 34 копійки – “виправданими”.

То хто у Адміністрації «кріт» чи проявив злочинну недбалість?

І чому за середній палець президенту, показаний Леросом, йому уже винесли запобіжний захід? А за провал «операції» і її «злив», яка для України важила дуже багато, навіть не відсторонюють від роботи? Як тепер ставитись до висновків ТСК ВР?

Нагадуємо, що під час війни ворожа країна ущільнює свою агентурну сітку у всіх важливих напрямках життєдіяльності країни. Винятку немає. Чим вище – тим краще.
Як показали останні події у Афганістані, скоріше всього, завербованим був президент із найближчим оточенням. Він просто сів у літак і покинув країну на розтерзання талібам.

Не так давно експерти озвучили плани агресора стосовно України.

Здійснити військовий переворот у Києві і під дулом автоматів провести референдум про приєднання України до Росії, як автономної країни. По типу Білорусі.

Але у нас ще мають жорстко зачистити усіх, хто прагнув незалежності України і воював за неї.

Що думати мені, вам, нам? Чого чекати? Чому досі ніхто не розповів щиро про це? Чому винні не покаялись чи навіть не намагались щиро поговорити з народом? Невже не зрозуміло, що замовчування наштовхує кожного українця на роздуми про зраду.

ДАЙТЕ ВІДПОВІДЬ! НЕ МОВЧІТЬ!

Андрій Власенко