У історичній будівлі – садибі Боруха Львовича – відкриють  «Музей Вінниці». Він представлятиме місто як єдиний живий організм – у різних ракурсах: природному, історичному, культурному, економічному, соціальному, політичному, урбаністичному – та формуватиме вінницьку ідентичність. Фактично, це майданчик, навколо якого відбуватимуться наукові та публічні дискусії про Вінницю і вінничан. Рішення про створення «Музею Вінниці» сьогодні підтримали депутати міської ради під час сесії.

До створення «Музею Вінниці» йшли кілька років. «Сама ідея виникла у 2017 році, коли ми створили Центр історії Вінниці. Його команда, на чолі з Олександром Федоришеним,  плідно попрацювала над питаннями створення музею. Це  технологічні рішення та формування майбутньої експозиції», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Команда Центру історії Вінниці акумулювала досвід, сформувала основу фондів майбутнього музею, заручилась підтримкою партнерів у Вінниці, в Україні та за її межами. Так, наприклад, у червні 2019 року відбувся візит до кращих музеїв Польщі з метою вивчення музейних практик, знайомства з провідними музейними спеціалістами. Впродовж 2018-2019 років для налагодження комунікації та залучення охочих до створення «Музею Вінниці»  провели цикл зустрічей з громадськістю. В минулому році на базі Центру історії Вінниці створили робочу авторську групу з підготовки наукової концепції «Музею Вінниці», яка організувала роботу з експертами та здійснила опитування фокус-груп.

«Ми сьогодні даємо старт створенню «Музею Вінниці» - це дуже важлива справа,  адже будь-який музей, який  стосується історії країни, народу, окремо взятого міста – це наша ідентифікація. Протягом майже 660 років, як з офіційних джерел існує Вінниця, для неї були періоди як розвитку, так і занепаду. Завжди були люди, які вболівали за розвиток міста і ті, хто знищував його.  Але саме головне – пам’ятати, знати свою історію,  розуміти, як ми можемо підтримувати відчуття патріотизму вінничан. Важливо, щоб жителі нашої громади завжди пишались тим, що живуть у кращому місті в світі. Я думаю, що саме музей міста Вінниці покликаний вирішувати і такі завдання.  Він буде цікавим і для туристів, і для розвитку промоції Вінниці в цілому», – каже міський голова Сергій Моргунов.

Створення «Музею Вінниці» – це стратегічний проєкт. Він був включений у Концепцію інтегрованого розвитку-2030 і увійшов до Стратегії громади «Вінниця 3.0». Новий музей – це майданчик, навколо якого відбуватимуться наукові та публічні дискусії про Вінницю і вінничан.

Музей розміститься в історичній будівлі – садибі Боруха Львовича (вул. Симона Петлюри, 15А). Саме в цьому приміщенні була канцелярія Симона Петлюри, коли Вінниця мала статус Тимчасової столиці Української Народної Республіки, а у 2017 р. біля будинку встановили перший в Україні пам’ятник Головному Отаману УНР.

Зараз стоїть завдання  розробити проєктно-кошторисну документацію щодо реставрації приміщення. Далі потрібно працювати над експозицією. Музей стане ще однією вагомою заявкою на ствердження Вінниці як центру міської культури центральної України, динамічного, «пульсуючого» міста.