Нещодавно вінничанка Інна Рудь шляхом допису у «Фейсбуці» https://www.facebook.com/groups/205047490013228/permalink/1286848668499766/

повідомила про неприємний інцидент у вінницькому громадському транспорті, пов’язаний із роботою служби контролю.  Вона їхала тролейбусом № 3 “ВПЗ-Вишенька”. Розраховувалась за проїзд через застосунок “Приват24”.

Точка зору постраждалої

-Застосунок “завис”, і я  вирішила його перезавантажити та спробувати ще раз провести платіж. В цей час зайшли в тролейбус контролери і одразу підійшли до мене. В “Приват 24 ” я все ж таки ще раз провела оплату. Нешановна контролер була дуже незадоволена, почала ображати, казати, що я нічого не збиралася платити. Що я це зробила тільки після того, як вони зайшли в тролейбус.  Ніякі мої аргументи, що у мене є аж дві оплати, не зупинили її, – інформує Інна Рудь.

Як каже Інна, перед нею сиділа жіночка, яка підтвердила, що та тільки що зайшла.

-Але контролери почали грубо відповідати.  Врешті-решт почали вимагати штраф у розмірі 160 гривень. Я була шокована цим. Сказала, що платити не буду та зараз вже моя зупинка. І якщо у них є претензії, то хай виходять разом зі мною, і ми продовжимо дискусію на зупинці. Контролер почала ще більше кричати. Коли я намагалась пройти до виходу, вона зі всієї сили штовхнула мене. Я впала дуже сильно і вдарилася спиною об сидіння, піднятися не змогла. Викликали поліцію та швидку допомогу.  В результаті чого маю перелом двох хребців поперекового відділу хребта. Ніхто не те щоб не запропонував допомогу, а навіть вибачення не попросили. Я не можу нормально жити. Маю лікарняний як мінімум на 1.5 місяці, – скаржиться  Інна Рудь.

Вінничанка приймає сильнодіючі знеболюючі препарати, які тільки частково полегшують її стан. Справою займаються правоохоронці, а Вінницька транспортна компанія проводить службове розслідування. Тим часом Інна Рудь шукає свідків, які можуть підтвердити її слова.

Коментар юриста

Що робити вінничанам в аналогічній ситуації, коли контролери ведуть себе грубо і таким чином перевищують свої повноваження, «33 каналу» прокоментував відомий вінницький юрист Олександр Хейніс.

-По-перше, є певні сумніви щодо точності слів пасажирки тролейбуса. Коли спілкуєшся із клієнтами, всі намагаються виглядати «білими і пушистими». Цю ситуацію треба вивчати із різних боків. Якщо тривають слідчі дії правоохоронців, то це зарано коментувати. Те, що жінка шукає свідків у підтвердження своїх слів, це правильно. Якщо знайдеться свідок того, як контролер її штовхнув, той має понести кримінальну відповідальність , – каже він.

За словами юриста, варто розібратися із діями контролерів.

– Нехай людина із певної причини не сплатила за проїзд і з певної причини не хоче сплачувати штраф (або не має грошей). Тоді контролер має скласти постанову про адміністративне правопорушення щодо безоплатного проїзду. Йому не потрібно вступати у словесну перепалку із пасажиром. Потом ця постанова про адміністративне правопорушення передається до суду, а згодом і виконавчої служби.

У постанові має бути вказана вся інформація, що допомагає пасажиру згодом захистити свої права в судовому порядку. І, можливо, компенсувати судові витрати і отримати моральну компенсацію за рахунок представника організації, яка веде себе не в рамках законодавства.

Отже, якщо пасажир відчуває себе правим у конфліктній ситуації, він може відмовитися платити штраф і запропонувати контролерам скласти постанову про адміністративне правопорушення. А Вінницька транспортна компанія має забезпечити їх відповідними бланками для виконання своїх обов’язків.

Фелікс ЖАНІН