Уляна Созанська — дівчина, котра обрала собі унікальну професію диригента. Таких жінок-професіоналів одиниці у світі. Одна із них — Уляна, гордість Вінниччини. Працює у військовому оркестрі Центру військово-музичного мистецтва Повітряних сил Збройних сил України.

Нещодавно у Вінниці проходив концерт, де звучали найпопулярніші хіти гурту «Metallica». І ось сенсація — симфонічним оркестром під час концерту керувала пані Уляна — військова диригентка із Вінниці.

– Співпраця із гуртом розпочалась випадково. Ще три роки тому цей рок-гурт виступав у Вінниці. У планах не було жодного поєднання та колаборації. Та терміново, за тиждень до виступу у місті, їм знадобився піаніст. Мені запропонували співпрацю. Добре подумавши, я погодилась. Готувалась до виступу тиждень. Спільне виконання стало цікавим ескспериментом для всіх. Тому на наступні гастролі у Вінницю мене запросили вже як диригента заздалегідь. Я детально вивчила всі партитури творів, які мали виконуватись на концерті. Із цим завданням я справилась, хоч музика «Metallica» для мене стала справжнім експериментом. Люблю пісні цього гурту ще з дитинства. Коли була на сцені, навіть підтанцьовувала. Адже позитивна енергетика просто зашкалювала.

Вперше дівчина стала військовим диригентом. Раніше Уляна не планувала військової кар`єри. Займалась музикою та здобувала профільну освіту. Але з початком бойових дій на Донбасі вирішила присвятити своє життя захисту Батьківщини.

– До початку війни я себе взагалі не бачила ні в армії, ні у війську. У 2014-му закінчила музичне училище в місті Дрогобичі. І з початком війни вирішила, що хочу продовжувати займатися музикою. Але вже у військовому формуванні. Закінчила Національну академію Сухопутних військ у Львові і вийшла на роботу, — зізнається пані Уляна.

Марина Романова