Тут майже рік тривали баталії у сесійній залі, довгий час не призначалися старости та виконавчий комітет. Чи вдалося знайти порозуміння з депутатами? Як наповнюється бюджет? І чи дійсно у кабінеті міського голови стоять плазма за 90 тисяч та шкіряні крісла? На ці та інші запитання відповів Немирівський міський голова Віктор Качур.

– Вікторе Миколайовичу, майже рік депутатська більшість у Немирівській міській раді блокувала створення виконкому. Яка зараз ситуація?

– У депутатів-більшовиків від «Української стратегії Гройсмана», «Європейської солідарності» та «Батьківщини», на початку каденції була єдина мета — блокувати роботу Немирівської міської ради, щоб створити невдоволення виборців. Тому досить довгий час відбувалось блокування створення виконкому. Але у деяких опозиційних до мене депутатів здоровий глузд таки узяв гору, і вони підтримали запропонованих мною членів виконкому. Зараз у нас 25 членів виконкому. Це лідери Немирівської громади, люди авторитетні — починаючи від представника заводу «Nemiroff» та начальника податкової служби — до голови освітянської профспілки та старост.

— Чи вдалося наповнити місцевий бюджет за рахунок земель запасу, які були передані у комунальну власність після децентралізації?

— На початку цієї каденції була створена комісія, яка проводить інвентаризацію усіх земельних ділянок у нашій громаді. В результаті було з’ясовано, що в Немирівській громаді понад 400 га землі обробляється незаконно. Яке було наше здивування, коли виявилося, що ті, хто пройшов у міську раду та начебто завзято бореться за наповнення бюджету — його й обкрадають, використовуючи ділянки без необхідних дозволів. Більше того, сьогодні вони відпрацьовують схему, де орендовану землю масово розпайовують між своїми ж людьми, щоб стати власниками цієї землі. Цим самим позбавляючи громаду отримати хоча б якісь надходження у бюджет. А в обробітку не лише не використані паї по селах, а навіть прибережні зони та ділянки історико-культурного значення. Мені відомо про десятки звернень у правоохоронні органи, але складається враження, що процес затягують навмисно, аби фермери встигли зібрати врожай. Лише у Поділь­ському арештували 8 га соняшнику. У Воробіївці незаконно засіяно від 40 до 60 га землі. Отримуємо звернення місцевих жителів з проханням відреагувати, бо вночі збирають кукурудзу і там поліція стоїть. У Рубані також два наших депутати контролювали процес збору урожаю на 20 гектарах. Люди відзняли відео, як там працюють поліцейські. Що вони там робили: чи охороняли, чи забезпечували громадський порядок – не відомо.

— Які підприємства сьогодні є головними наповнювачами бюджету громади?

– Компанія «Nemiroff», «СХК «Вінницька промислова група, «Епіцентр» — у Байраківці, «Зернопродукт МХП» працюють у правовому полі, сплачують податки і намагаються дбати про розвиток громади.

– Серед активістів днями широко обговорювався Ленін у Ковалівці – що там досі стоїть пам’ятник вождю пролетаріату?

– Згідно із законом про декомунізацію, усі такі пам’ятники мали бути демонтовані ще у 2014 році. Але Ковалівка приєдналася до Немирівської об’єд­наної громади не так давно. Чи був цей па­м’ятник на місцевому цукровому заводі, чи ні, мені достеменно не відомо. Але коли активісти зі Східної України звернули увагу на це питання, то працівники нашого комунгоспу туди виїхали і побачили лише груду бетону... Залишки його розбили і вивезли.

— Яка ситуація по Медвежому, де у дитячому садочку працював «салон краси»?

— Працівниця рахувалася там медсестрою, але паралельно навчалася на перукаря. Мені зателефонували і повідомили, що у місцевому дитсадку «медсестра» надавала послуги, як у салоні краси, а не медичні. Я виїхав туди і перевірив, чим вона настравді займається. Жінка не мала жодного розуміння, що входить в її професійні обов’язки. Натомість гарно вміла малювати брови... Звичайно, медсестра написала заяву на звільнення. Але після цього почала розповсюджувати неправдиву інформацію, що її звільнили через те, що вона підтримувала моїх опонентів... Кожен намагається видати бажане за дійсне.

— Чи торкнулася енергетична криза об’єктів со­ціальної сфери у Немирівській громаді?

— Це найбільш болюче питання сьогодні. В бюджет закладалася одна сума за газ, а сьогодні з нас вимагають вдвічі, якщо й не втричі більше... Як на мене, ця ситуація створена штучно нашими ворогами або некомпетентними органами. В Україні є свої сховища для природного газу, які влітку могли наповнити газом за ціною, вдесятеро нижчою за теперішню. А на сьогодні енергетична криза знищує місцеве самоврядування, яке й так стоїть на ко­лінах... Бюджетне навантаження настільки велике, що у більшості громад немає жодного відсотку бюджету розвитку... Платити за тепло та електроенергію за нинішніми цінами ми просто не в силі... Будемо намагатися у наступному році переводити деякі заклади на альтернативні джерела енергії, щоб створювати конкуренцію ро­сійському «Газпрому». Але й це не вихід, бо вже сьогодні ціна на деревину неабияк зростає.

— Напередодні навчального року дитсадок та школа у Кіровому залишилися частково без комунальних послуг. Чи вдалося вирішити це питання?

– У Кіровській сільській раді, зараз це село Подільське, чомусь не вистачило розуму зберегти приміщення сільської ради, електромережі, водопровід, а все віддали фермеру. Як мені відомо, він відключив ці будівлі від світла тільки за те, що хтось з батьків дозволив собі висловитися проти нього... Таку практику потрібно зупиняти. Бо колись на плечах колгоспів була уся со­ціальна сфера села, інфраструктура. А сьогодні фермери, отримуючи надприбутки, залишають з простягнутою рукою тих, хто віддав їм землі та техні­ку.

– Це правда, що Немирівська громада одна з найбагатших в Україні з розрахунку на одного мешканця?

– Я б хотів, щоб так було. Але поки що ми працюємо лише щоб закрити борги... Кілька місяців у нас були заблоковані рахунки через Кудлаївську сільську раду, яка заборгувала 2 млн 150 тис. грн «Фонду Бобошена». Як без бюджетних призначень у 2018 році могли дати кредит на водогін, коли увесь бюджет Кудлаївської сільської ради складав 600 тис. грн, для мене досі відкрите питання... Водогін, до речі, ще й досі будується...

Ця ситуація, на жаль, типова. Бо сільські ради, які приєдналися, у значній частині понабиралися боргів, а Немирівська міська рада сьогодні змушена розраховуватися за їхні кредити...

Громада стане заможною лише тоді, коли всі, як єдине ціле, будуть працювати на розвиток, а не на конфронтацію, створюючи усілякі фейки, як, наприклад, про кабінет міського голови з дорогою плазмою і кріслами. До речі, ремонт та частково меблі оплатив я зі своєї кишені, а не з бюджету. «Плазму» приніс свою, телевізору вже 6 років. Вимушені навести лад у приміщенні колишньої райдержадміністрації, бо попередники не залишили навіть розеток.

Людмила ПОЛІЩУК