10 грудня – свято Знамення, яке присвячене іконі Пресвятої Богородиці. Це один з перших іконописних образів Діви Марії. Ікона знаходилася в Новгороді з XII ст., а назва “Знамення” за нею закріпилася після звершення дива. 1170 року місто оточили вороги і жителі не мали іншого виходу, ніж надіятися на Божу поміч. Новгородці молилися Богу три дні і три ночі. На третю ніч Божественний голос дав єпископу Іллі вказівку, що робити. На кріпосній стіні потрібно було розмістити образ Божої Матері. Він так і зробив. Одна з ворожих стріл влучила в образ, і з очей Пресвятої Богородиці полилися сльози. Вороги нажахалися і почали битися один з одним. Цим скористалися місцеві жителі і вступили в бій. В результаті їх чекала перемога. Через три дня єпископом Ілією було засновано нове свято – Знамення

А ще 10 грудня в церковному календарі – день пам’яті святого Романа. Практично все своє життя він жив відлюдником в сирійській пустелі, харчуючись лише хлібом та водою. Вважалося, що його молитви можуть зцілити будь-яку хворобу. В народі святого Романа називають покровителем вагітних. Тому йому жінки моляться при безплідді.

10 грудня щорічно святкують Всесвітній день футболу. Свято заснувала Генеральна асамблея ООН. Гра з м’ячем існувала в Китаї ще в III – II століттях до нашої ери. Головною метою було влучити в сітку, яку закріплювали на жердинах з бамбуку. Схожі варіанти також існували у єгиптян та греків. Проте справжньому батьківщиною футболу вважається Англія. Існує навіть документальне підтвердження, яке датується 1170 роком. В ньому описано, що молодь збирається на полі для гри в м’яч. Гра стала настільки популярною, що становила справжню проблему для короля Едуарда II. В 1300-х роках країна готувалася до війни з Шотландією, проте воїни не вправлялися в стрільбі з лука, а грали в футбол. Королю нічого не залишалося, як заборонити на деякий час цю гру. З часом футбол поширювався і став досить популярним серед представників робітничого класу. Під час гри люди не просто відпочивали, але й могли поспілкуватися. Проте тоді матчі відбувалися не зовсім цивілізовано. Правила були нечіткі, а на полі не було суддів, тому часто траплялися бійки. У XVIII столітті футбол стає популярним не лише серед робітничого класу. У нього починають грати студенти вищих навчальних закладів. Саме в Кембриджському університеті 1848 року були встановлені перші правила. Цікаво, що деякі з них чинні і нині. 1863 року в Англії створюють першу Футбольну асоціацію.

10 грудня – День прав людини. Офіційно свято було проголошено в 1950 році за ініціативою ООН. Дату прийняли на честь ухвалення в Парижі 1958 року Загальної декларації прав людини. Це міжнародний акт, згідно з яким кожна людина має рівні права на свободу та несе відповідальність перед цим законом.

10 грудня весь світ святкує День Нобеля. Цю дату приурочили до дня смерті Альфреда Нобеля, який був видатним хіміком, інженером, винахідником, письменником. Саме він винайшов динаміт та багато інших речей. Нобель залишив весь свій спадок (31,5 мільйонів шведських крон) на фінансування міжнародної премії за досягнення у фізиці, хімії, фізіології, медицини, миру, економіці та літератури.

10 грудня святкується Міжнародний день захисту прав тварин. Свято запроваджене Генеральною асамблеєю ООН в 1998 році. Дату обрали не випадково, адже саме цього дня була прийнята Загальна декларація прав людини. І це свято повинне підкреслити, що тварини мають такі самі права, що і людина.

10 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

1520 рік – Мартін Лютер привселюдно спалює папську буллу Exsurge Domine про відлучення його від церкви у Віттенбергу;

1637 рік – козацькі війська під проводом Павла Бута біля Боровиці зазнають поразки від поляків;

1684 рік – Едмонд Галлей зачитує на засіданні Королівського товариства роботу Ісаака Ньютона, в якій закони Кеплера були виведені на основі теорії тяжіння;

1699 – російський цар Петро I заснував андріївський прапор.

Тоді синій діагональний хрест, розміщений поверх трьох горизонтальних (білої, синьої і червоної) смуг, уперше з’явився як символ російського військового флоту.

У 1712 р. він набрав іншого вигляду – синій Андріївський хрест на білому тлі

1768 рік – у Великій Британії заснували Королівську Академію Мистецтв, найбільш впливову та авторитетну Асоціацію художників Великої Британії;

1817 рік – Міссісіпі стає 20-м штатом США;

1845 – Англійський винахідник Р.В. Томпсон отримав патент на колесо для візка, обтягнуте гумовою трубою — першу у світі пневматичну шину.

1848 – На перших у Франції прямих (але не загальних) виборах глави держави Луї Наполеон Бонапарт набрав 75% голосів і став президентом Французької Республіки. Наступні прямі вибори президента Франції були проведені лише в 1965 році.

1877 – під час російсько-турецької війни капітуляцією 34-тисячної турецької армії завершилася облога болгарського міста Плевни (сучасна назва – Плевен), яка тривала майже п’ять місяців. Російсько-румунські війська взяли місто.

За час облоги турки встигли укріпити Стамбул і Адріанополь

1898 – У Парижі підписано мирний договір, що формально завершував тримісячну Іспано-американську війну. Зазнавши повного розгрому на морі, Іспанія була змушена погодитись на втрату Гуаму, Філіппін, Пуерто-Ріко і Куби, чим практично завершила процес деколонізації Латинської Америки. Не в змозі захищати решту своїх володінь, наступного року Іспанія продала Німеччині Північні Маріанські і Каролінські острови та архіпелаг Палау.

1901 рік – у Стокгольмі вручили перші Нобелівські премії; Її лауреатами стали поет Рене Сюллі-Прюдом, фізик Вільгельм Рентген, мікробіолог Еміль фон Берінг, хімік Якоб Вант-Гофф і Фредерік Пассі та Анрі Дюнан, відзначені за внесок у боротьбу за мир.

1906 – Теодор Рузвельт став першим американцем, який отримав Нобелівську премію — він став нобелівським лауреатом “за свою роль в підписанні Портсмутського договору”, який завершив Російсько-японську війну 1904-05 років.

1915 – Випущено мільйонний автомобіль марки Model T Ford. Це стало тріумфом Генрі Форда, який завдяки застосуванню конвеєрного збирання автомобілів зумів його зробити дешевим і доступним.

1948 рік – Генеральною Асамблеєю ООН прийнято Загальну декларацію прав людини; Декларація мала рекомендаційний характер, містила 30 статей, зміст яких був уточнений і розвинутий через інституції міжнародних угод, реґіональних та національних конституцій та законів. Перекладена 375 мовами, Загальна декларація прав людини разом з прийнятими в 1966 році «Міжнародним пактом про економічні, соціальні та культурні права» та «Міжнародним пактом про громадянські та політичні права» іноді позначається як Міжнародний Білль про права людини. Україна ратифікувала ці пакти в 1973 році.

1949 — в ході масштабної кампанії усунення кваліфікованих українських працівників з академічних установ у звинуваченні «за антирадянську діяльність» заарештовано історика, археографа Ярослава Дашкевича. До 19.01.1950 з Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника під приводом «скорочення посад» було звільнено близько 20 бібліотечних спеціалістів. Формальним приводом для репресій стало вбивство Я. Галана.

1953 – Тиражем 70 тисяч примірників вийшов перший номер журналу «Плейбой» з Мерилін Монро на обкладинці. Засновник журналу Г’ю Гефнер не був упевнений, що коли-небудь випустить другий номер. Але його побоювання не справдились — за тиждень розійшлося три чверті накладу. А до кінця першого десятиліття журнал продавався тиражем більш ніж мільйон екземплярів. В 2009 році звання Playmate of the Month ювілейного 55-го випуску журналу «Playboy» (55th Anniversary Playmate) здобула українська модель та нині співачка Даша Астаф’єва.

1960 – Одночасно в татарському мість Альметьєвськ і українському Броди розпочалось будівництво магістрального нафтопроводу «Дружба» — найбільшого у світі нафтопроводу. Його маршрут довжиною 5400 кілометрів пролягає через Самару, Брянськ до білоруського Мозиря, де розгалужується на північ до Польщі і на південь через Україну до Словаччини. Свою роботу МНП “Дружба” почав 6 лютого 1962 року на ділянці від Бродів через Ужгород до Чехії. Офіційна церемонія запуску всієї магістралі відбулась 15 жовтня 1964 року. З 1969 по 1974 рік проведене будівництво другої черги магістралі.

1975 – Нобелівську премію миру, присуджену Андрію Сахарову, радянському фізику і громадському діячу, вручили його дружині Олені Боннер

1981 рік – американський журнал The New England Journal of Medicine публікує замітку про нове захворювання, яке призвело до загибелі 95 людей, в основному серед гомосексуалів, пізніше воно отримає назву “синдром набутого імунодефіциту” (СНІД);

1983 – Нобелівську премію миру, присуджену лідерові “Солідарності” Леху Валенсі, вручили його дружині Дануті

1989 – пішов у відставку під тиском опозиції останній президент чоціалістичної Чехословаччини Густав Гусак (перед тим – генсек КПЧ). Сформовано новий уряд із некомуністичною більшістю

1993 – надійшов у продаж Doom – культова комп’ютерна гра від компанії id Software. Це перший, один із найвідоміших та найпопулярніших продуктів у жанрі “шутер від першої особи”. За деякими оцінками, цю гру купило не менше 150-160 мільйонів користувачів. Вона справила визначальний ідейний вплив на подальший розвиток жанру “комп’ютерної стрілялки”

1999 рік – Панамський канал переходить під юрисдикцію Панами (раніше належав Сполученим Штатам).

2001 – У Британії вібулась прем’єра фільму «Володар перснів: Братерство персня» — перший фільм трилогії «Володар Перснів» жанру фентезі, відзнятий за творами Дж.Р.Р. Толкієна «Братство персня» та «Дві вежі» режисером Пітером Джексоном. Фільм з бюджетом 94 млн. доларів у прокаті зібрав 870 млн. доларів і зайняв п’яте місце у рейтингу прокатних зборів фільмів. Стрічка отримала 4 нагороди Оскар та ще 68 нагород і була представлена у 81 номінації.

2006 – В Сантьяго на 91-у році життя від інфаркту помер Августо Піночет, колишній чилійський диктатор, президент і пожиттєвий сенатор, майже двадцять років правління якого відзначились значним зростанням чилійської економіки і тисячами загиблих політичних опонентів.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА