Родину Робакідзе із Тиврова вважають найбагатшою! Бо вони мають 12 дітей, 9 з них – всиновлені!

Зараз вдома у Світлани та Зураба Робакідзе живуть Юля з родиною, Лейла, Міраб, Артем, Тагір, Дамір, Авеліна, Раміль та Сніжана. Найстарша Наталя живе і працює в Києві. Максим вчиться в Комаргородському коледжі. Назар пішов захищати Україну і зараз у зоні бойових дій.

– Велика сім’я — це класно! У нас своя футбольна команда! У мене 6 братів і 5 сестер. У мене навіть племінники є, я вже дядько. Разом всі справи робити легше, бо всі один одному допомагають і підтримують. У нашій сім’ї добре завжди! – запевняє 11-річний Тагір.

Максим у цій сім’ї з 2010 року. Він зізнається, що не пам’ятає біологічну маму, але не переживає за це, бо його справжня мама — Світлана.

– Не пам’ятаю батьків в обличчя. Покажи — не впізнаю. Але мені тут добре. Нас люблять, і це моя сім’я, — каже Максим.

Подружжя Робакідзе розповідає, що всиновлювали і по одній дитині, і одразу декілька братиків та сестричок. Наприклад, Міраб та Максим — рідні брати. Кровні між собою Дамір, Раміль та Сніжана. З однієї сім’ї прийняли й Авеліну та Артема.

Дітьми вдома займаєтьс мама. Каже, що головне — дітям дати ласку.

– Багато людей думає, що у нас будинок сімейного типу. Але для нас було принципово, щоб діти були наші, а не державні, тому ми їх всиновили. Ми хочемо своїх зятів і невісток, своїх онуків. Жодного разу не пошкодували, що у нас стільки діток, — радіє Світлана.

Поки дружина займається дітьми, тато Зураб дбає про розширення житлової плоші, будує великий будинок.

– Роботи багато. Бо треба на зиму ще господарські приміщення для тварин зробити, аби було чим годувати дітей, за що жити, вчитись і відпочивати. Тримаємо велике господарство, — каже тато.

Крім цього, батьки уже зараз дбають, щоб у кожної їхньої дитини було власне житло. Тому викуповують хати неподалік Тиврова. Скуповують і землю для господарювання.

Родину Робакідзе ставлять за приклад у службі у справах дітей Вінницької ОДА. Тут повідомили, що на Вінниччині проживає 722 усиновлені дитини. За 2021 рік нові родини знайшли 17 дітей. Троє з них усиновлені іноземцями. У базі даних перебуває 579 дітей.

– Це діти до 18 років. До року немає жодної. 50 дітей – до 5 років. Всі інші – 11-18 років. Маленькі діти в родинних групах, бо їх розлучати не можна. Вони у прийомних родинах і дитячих будинках сімейного типу. 30 сімей стоять на черзі, аби всиновити дитину. І всі хочуть маленьких і здорових дітей, і, як правило — одного, — констатує начальник обласної служби у справах дітей Тетяна Дорош.

Каріна МАЄВСЬКА