– Це афера року! Переклеїли фото в паспорті і змінили долі статутного капіталу «Іллінецького цукрозаводу». Ось вам і рейдерство чистої води! На кону доля підприємства, а це 450 робітників та бюджет громади, — обурюються місцеві активісти.

А ось що повідомляють правоохоронці:

– 7 грудня слідчі слідчого управління ГУНП у Вінницькій області оголосили про підозру киянину, який, залучивши спільників, у 2020 році незаконно заволодів частиною статутного капіталу цукрового заводу в Іллінецькому районі. За інформацією слідства, 33-річний зловмисник разом з іншими фігурантами кримінального провадження підробили паспорти та доручення від імені двох співвласників підприємства. Надалі на підставі завідомо підроблених документів вчинили фіктивні правочини та перереєстрацію частки статутних капіталів товариства на користь третіх осіб.

За словами заступника начальника ГУНП у Вінницькій області Олександра Солдатова, зловмиснику оголошено про підозру за організацію протиправного заволодіння майном підприємства та підроблення документів. За такі правопорушення передбачено позбавлення волі терміном до 10 років з конфіскацією майна, — повідомляють у відділі комунікації поліції Вінниччини.

Як стало відомо нашим кореспондентам, мова йде про Іллінецький цукровий завод. Один із співвласників заводу разом із спільниками в паспорті переклеїли фото та сфальсифікували доручення від двох інших співвласників підприємства, щоб змінити частки статутного капіталу ТОВ «Іллінецький цукровий завод».

За інформацією з відкритих джерел, статутний капітал товариства 46 млн грн. Серед власників — шість прізвищ. Троє засновників: І. Марчевський, який має 36,24% акцій, Р. Остапчук — 36,23%, Б. Білик — 27,53%. А серед бенефіціарів: А. Кучинський, Р. Остапчук і Б. Білик.

У лютому цього року із засновників видалений О. Маслов. А за жовтень-листопад минулого року видалені бенефіціарні власники Білик, Кучинський та Остапчук. Неодноразово змінювалися й керівники.

У судовому реєстрі нині 69 рішень по «Іллінецькому цукрозаводу». Декілька справ зараз розглядається у Північно-Західному апеляційному господарському суді у Рівному.

Яка доля цукрового гіганта на Вінниччині, запитали у голови Іллінецької територіальної громади Володимира Ящука. Ось як він прокоментував ситуацію:

– Я туди не втручаюся, щоб потім не звинуватили, що лобіюю якусь сторону. Знаю одне, завод ще не порізали, люди працюють. Для мене як голови громади — це головне, бо в бюджет надходить ПДФО — 2 млн 800 тис. грн з 450 працюючих. Наскільки я розумію, троє власників не можуть порозумітися, тому прогнози важко робити. Думаю, якщо у 2022 році вони не запустять підприємство, то цього вже не станеться й у найближчі роки.

Каріна МАЄВСЬКА