Тут працюють потужні підприємства, які наповнюють місцевий бюджет, а міський голова — заслужений будівельник України. Які успіхи і проблеми ТГ — в інтерв’ю з головою Володимиром Ящуком.

– Володимире Миколайовичу, нещодавно вам присвоєно звання «Заслужений будівельник України», чим завдячуєте такій почесній нагороді?

– Ні у кого не просив, гроші не платив. Навіть спочатку не знав, що подали мої документи на «заслуженого». Це для мене стало дійсно несподіванкою, коли напередодні дня місцевого самоврядування президент підписав указ присвоїти мені це почесне звання.

Я з юності у будівельній галузі. Закінчив Немирівський будівельний технікум, потім Вінницький політехнічний інститут за спеціальністю «промислове та цивільне будівництво». Здобув спеціальність інженера-будівельника. Працював на різних посадах — від майстра-будівельника в Іллінецькому ПМК-44 до головного інженера Іллінецького районного агропромислового об’єднання. Потім на керівних посадах у «Вінницянафтопродукт». На державну службу пішов з посади заступника голови правління Іллінецької районної спілки споживчих товарів. Зараз розбудовую нашу громаду, щоб кожному мешканцю — від малого до великого — тут було комфортно жити.

– Ви уже ухвалили бюджет на наступний рік. Він більший порівняно з минулорічними?

– Так, суттєво збільшився. Визначено доходи бюджету міської територіальної громади у сумі майже 250 млн грн.

– А як вдалося збільшити доходи?

– Перш за все, за рахунок ПДФО. Зросла заробітна плата на місцевих підприємствах. Нашим основним наповнювачем бюджету є компанія «Люстдорф» — виробник молочної продукції. Тут працює більше тисячі людей. Ще 450 працівників на цукровому заводі. Там хоч суперечки між акціонерами, але підприємство не припиняє свою діяльність. Сподіваємося, що виробництво буде — запустять і у наступному сезоні.

Чималий відсоток до бюджету — це орендна плата за землю, яка зросла відповідно до постанови Кабміну №5600.

Передбачені кошти з торгів на аукціоні, готуються документи на продаж декількох ділянок.

- В Іллінцях занепокоєні, що депутати мають намір збільшити тарифи на водопостачання, це так?

- Ні, тарифи на послуги КП «Іллінціводоканал» не змінювалися. Ми не будемо загравати з людьми і у такий важкий час ще збільшувати тарифи на воду. Навпаки, плануємо частково компенсувати для людей ці витрати.

- У проєктах рішень міської ради й платні послуги міської лікарні, за що будуть брати гроші у медзакладі?

- Це питання поки не розглядалося. Головний лікар був на курсах, він має аргументувати зміни тарифів Іллінецької міської лікарні. Хотілося б, щоб у медиків збільшилася зарплата. Можливо, тарифи ще й з цим пов’язані? Будемо вивчати це питання.

- Чи працює в Іллінцях державна програма «Поліцейський офіцер громади»? Як жителі реагують на нововведення?

- Цей проєкт поки запускається. Ми вже отримали дві поліцейські машини від МВС. Ще одну придбали власним коштом. Це позитивні зміни. Буде лад у громаді, і будуть працевлаштовані люди, а це прибутки у міський бюджет.

Людмила ПОЛІЩУК