За два дні до Нового року прокурор Вінницької обласної прокуратури Віталій Камінський як державний обвинувачувач у справі про пожежу в готелі комплексу «Батерфляй» подав апеляцію на дивне рішення міського суду Вінниці. Бо 23 грудня керівниця згорілого готелю «Метелик» Жанна Орчинська опинилась під цілодобовим домашнім арештом, але чомусь без електронного браслета! Про нього забули чи помилково не прописали браслет в рішення суду про арешт? Тепер без нього підозрювана орендарка згорілого готелю може безперешкодно покидати власне житло чи взагалі переховуватись від слідства? Невже їй дали втекти?

- Прокуратура подала апеляцію на рішення судді першої інстанції Андрія Михайленка від 23 грудня. Решту я не можу коментувати до розгляду у Вінницькому апеляційному суді, — коротко пояснив мотиви апеляційної скарги обласної прокуратури Віталій Камінський.

Втім, колегія суддів 29 грудня не змогла розглянути апеляцію прокурорів, бо підозрювана Жанна Орчинська та її адвокат без пояснень у суд не з’явились… Може, готельєрка вже за межами Вінниці та України? Чергове слухання про «браслет для Жанни» судді перенесли на 5 січня вже 2022-го року. Якщо підозрювана повторно не з’явиться в суд, то її примусово привезуть на слухання щодо браслета.

- Керуючись загальною доступністю до правосуддя, колегія суддів вирішує перенести слухання апеляції прокуратури Вінницької області на 5 січня 2022-го року, — вирішили напередодні Нового року троє суддів апеляційної інстанції.

Нагадаємо, що суддя міського суду Вінниці Андрій Михайленко 23-го грудня ухвалив рішення і поклав на підозрювану орендарку готелю в «Батерфляї» зобов’язання: прибувати на виклики до слідчого, прокурора та суду за першою вимогою; не відлучатись з населеного пункту, в якому вона проживає, без дозволу слідчого, суду та прокурора; повідомляти про зміну проживання; здати до відповідних органів державної влади документи, які дають право виїзду за кордон.

Ще тоді представник обвинувачення просив застосувати до підозрюваної запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту із зобов’язанням носити електронний браслет. Але в рішенні міського суду про «браслет для Жанни» забули чи сталась прикра помилка?

Водночас у міському суді адвокат Жанни Орчинської просив їй м’якший запобіжний захід — у вигляді нічного домашнього арешту. Він зазначив, що підозрюваній потрібно вийти на роботу, щоб розрахуватись з працівниками і віддати завдатки за корпоративи в «Батерфляї». Також він розповів, що жінка давала кошти на лікування постраждалих в пожежі…

Чи погодились рідні 21-річної дівчини з Криму та 43-річного сантехніка, які загинули під час пожежі, прийняти цю фінансову допомогу на похорони — дотепер невідомо… Хоча захисник заявляв 23-го грудня, що «організацію поховання його клієнтка візьме на себе…»

- Це приміщення готелю мені не належить. Приміщення мені ще не передали. Я орендую приміщення ресторану, майданчик біля нього і котеджі. Загальна площа оренди 1760 кв. м. Оплата — 4 тисячі гривень на місяць. Враховуючи те, що експлуатувалося все тільки влітку, а в інший час — ні, то це адекватна ціна, — заявила під час засідання 23-го грудня підозрювана про готель, який вона буцімто орендує. І про те, що сталось в ніч, коли загинули люди.

- Це приміщення готувалося під готель. Після введення в експлуатацію мало передатися мені в оренду. Я мала ключі, закуповувала туди ковдри, подушки. Ми були готові до відкриття. «Метелик» ще не був офіційно введений в експлуатацію, там була сигналізація, були щитки пожежні, ми їх укомплектували вогнегасниками. Що стало причиною пожежі – я не готова нічого пояснити, — сказала в попередньому суді Жанна Леонідівна. — У мене була попередня домовленість про поселення дітей у котеджах, але різко похолодало, котеджі прохолодні. Тому я вирішила їх поселити в готель «Метелик», адже там краще опалення. Без відома власника. Діти проживали на 5-му і частково на 4-му поверхах, їх було спочатку 53, але двох забрали, то було 51. Усі були в супроводі дорослих.

Як на 6-й поверх не зданого в експлуатацію «Метелика» потрапили троє людей, Жанна Леонідівна не знала. Чи так їй сказали говорити в суді адвокати?

- Скоріше за все, через відчинені двері, — розповіла в суді ця жінка.

Директорка Жанна також повідомила, що дівчина, яка загинула, виконувала господарські обов’язки. Вона буцімто жила у вагончику.

- Дівчина, яка померла, приїхала з Криму. Вона у нас жила давно, у вагончику. Ми їй надавали прихисток. Три роки тому прийшла до нас, не маючи нікого і нічого. Ми надали їй проживання. Взамін вона виконувала невеликі господарські обов’язки. Інша дівчина, яка зараз у лікарні, проходила навчання, щоб в майбутньому стати офіціанткою. Чоловік мав приступити до роботи сантехніка. Як вони опинилися на шостому поверсі – я не знаю, — говорила 23-го грудня Жанна Орчинська в міському суді.

Цікаво, чи змінить вона свої покази 5-го січня, якщо прийде у Вінницький апеляційний суд за браслетом?

Чи дійсно Жанна Орчинська готова взяти на себе всю провину за пожежу та дві жертви? Адже готель працював незаконно, із порушенням всіх правил ще до здачі в експлуатацію!

На 6-му в ту фатальну ніч у «Метелику» горіло так, що троє людей вимушено стрибали із 20-метрової висоти для свого порятунку… Із цих трьох вижила лише 19-річна офіціантка Аліна Ковальська. З родинами двох загиблих працівників – 21-річної дівчини і 43-річного сантехніка – нині ведуть перемовини справжні власники комплексу «Батерфляй» — відомі у Вінниці та області бізнесмени.

Цей комплекс приписують «екобудівцям».

Невже і цього разу за великі гроші із родичами вдасться «порішати» смерті під час пожежі?.. Бо після трагічної загибелі у диму та вогні юної Насті в колишній вінницькій бані на Бевза, 34 досі нічого не чути про суд над винуватцями чи власниками того приміщення… Невже все у цьому світі продається? Навіть загублені життя?

Нагадаємо, 22 грудня, близько 3.00 години ночі, у селі Садове Літинської територіальної громади Вінницького району сталась пожежа у одній з будівель готельно-ресторанного комплексу відпочинку «Батерфляй». Пожежа виникла на шостому поверсі. Загинула 21-річна дівчина, яка переїхала з Криму після окупації півострова. Ще двоє – чоловік та дівчина – знаходились у лікарні. Пізніше 43-річний сантехнік також помер від отриманих травм. Ці троє постраждалих під час пожежі вистрибнули з вікна шостого поверху. Усі вони працювали у закладі. Тоді було евакуйовано 56 людей, з яких 54 – діти.

Людмила Поліщук
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ