Яким буде міст Ямпіль – Косеуць, підрядник цього мегапроєкту показав напередодні Нового року.

Це група компаній «Автострада» презентувала свої топ-об’єкти та вперше оприлюднила макет майбутнього Ямпільського мосту на Молдову.

– Заступник генерального директора Групи компаній «Автострада» Дмитро Троєкуров презентував ключові об’єкти компанії наступного дорожньо-будівельного сезону. Для Вінниччини №1 за масштабами і стратегічним напрямком є макет майбутнього Ямпільського мосту, який сполучатиме Україну з Молдовою, — повідомив  голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов. — Ми ж презентували міністру інфраструктури Олександру Кубракову деталі проєкту і розповіли про проведену роботу з підготовки до будівництва мосту Ямпіль-Косеуць, а також про вирішення великої кількості бюрократичних питань: викуп паїв, замовлення металу, розробку проєктних рішень. І Група компаній «Автострада» готова розпочати основні роботи одразу після узгодження точки примикання мосту з молдовського боку.

Нагадаємо, що вартість будівельних робіт по мосту на Молдову – 3 мільярди 386 мільйонів гривень. І в серпні 2021-го на околицях міста Ямпіль та неподалік молдовського села Косеуць розпочали підготовчі роботи з будівництва нового мосту. У вересні на ділянку було доставлено потужну мостобудівельну техніку та визначили міс­це, де знаходитиметься митний термінал площею приблизно 8 га.

Мостовий перехід через Дністер передбачає будівництво 2-х підходів: 1,068 км з українського боку та 5 км з молдовського.

Довжина естакади — 668 м; довжина мосту — 641 м; кількість опор — 21 шт; висота опор — від 8 до 40 м.

Одночасно в обласному центрі триває реконструкція комунального аеропорту «Вінниця» і аеровокзалу.

— Із середини грудня в приміщенні аеропорту «Вінниця» розпочались демонтажні роботи. Це початок реконструкції аеровокзалу, на яку місто Вінниця взяло кредит в розмірі 300 мільйонів гривень. До березня всі демонтажні роботи вартістю 2,7 мільйона мають бути завершені… І в 2022 році всередині аеровокзалу плануємо виконати перший етап капітального оновлення, — повідомив директор летовища  Володимир Ніценко. – У результаті місто та область отримають сучасний авіаційний вузол, що зможе приймати по 2 рейси на годину і 400 пасажирів. Попередня вар­тість робіт по смузі – до 2 мільярдів гривень.

У рамках реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту із вересня виконано демонтаж верхнього шару «злітки» шляхом фрезерування і покладено перший шар бетону. Бо на місці будівництва вже зі­брано власний бетонний завод, і все залежить тепер від фінансування. Будуть гроші – буде нова злітна-посадкова смуга… По термінах виконання і запуску летовища після реконструкції не можу нічого прогнозувати, бо в разі виконання всіх робіт на 100% багато часу займе міжнародна сертифікація летовища «Вінниця». Але це наша мета на 22-23-й роки, заради якої тут працюють сотні кращих фа­хівців та будівельників зі всієї України. З Новим роком всіх!

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ