Твори Олександри Бурбело вивчають у школі її ровесники. Батьки-науковці традиційно на Різдво відвідали передову. Дідусь продовжує популяризувати творчість онуки, яка в 14 пішла у вічність.

Вона наймолодша поетеса — член Національної спілки письменників України.

У Спілку її прийняли посмертно, зваживши на вагомий внесок у літературну скарбницю України. І це унікальний випадок. 1 січня їй виповнилося б 24 роки, але дев’ять років тому підступна хвороба забрала її життя.

Олександра — єдина донька Світлани Бевз та Сергія Бурбела, котрі в липні 2014 року добровільно поїхали на Схід захищати Україну. Воювали у батальйоні «Айдар». Мама Саші була командиром зенітного розрахунку, учасники бойових дій. Повернулися до Вінниці із бойовим побратимом – вівчаркою Баді, яка займалася розмінуванням. Коли її господарі загинули, Баді обрала за господиню маму Саші. Нині батьки Олександри – волонтери, у Вінницькому національному технічному університеті, де вони працюють, функціонує волонтерський центр імені Олександри Бурбело.

Бабуся Саші, Тамара Бевз, теж поетеса. Коли Сашенька відійшла у вічність, вона повністю віддалася літературній творчості. Саша дуже любила бабусю і, мабуть, покликала її до себе. У жовтні 2015 року вона полинула до онуки. На сьогодні вже видано 10 книг Тамари Корсунської (це літературний псевдонім Тамари Бевз).

Дві талановиті поетеси вже на небесах. Тому дідусь Саші Володимир Бевз присвятив усе своє подальше життя тому, що розповідає світові про своїх найдорожчих: дружину та онуку, популяризує їхню творчість, видає збірки їхніх поезій. Він цілком і повністю розчинився у цій місії.

– Сашенька так мріяла стати письменницею! Писала казки, легенди, оповідання та вірші. Друкувалася в газетах та журналах. Була неодноразовим переможцем літературних всеукраїнських і міжнародних конкурсів. В її літературному портфоліо більше 50 грамот, дипломів, подяк, сертифікатів. Вона мала про що розповісти усім! І навіть тепер, коли дівчинки немає серед живих, її слова роблять величезну справу – вчать юних українців любити свою країну, свої міста і села, вчать дорослих дослухатися до думок дітей, вчать усіх цінувати кожну мить життя, бачити прекрасне, поважати друзів, пізнавати світ, — розповідає Володимир Бевз.

13 книг Олександри, чотири збірники пісень, в яких більше 130 пісень на вірші онуки та поетів, які присвятили свої поезії творчості Олександри, вже побачили світ. Редакція журналу «Вінницький край» спільно з Вінницькою облдержадміністрацією в кінці 2016 року започаткували літературно-мистецьку премію «Струна на арфі України» імені Олександри Бурбело та щорічний літературний конкурс у номінаціях «Поезія» і «Проза» для школярів до 16 років. Конкурс став всеукраїнським – вже є переможці з десяти областей України. Твори переможців літературних конкурсів увійшли до поетичних збірок «Друзі по перу – Олександрі Бурбело» (близько сорока віршів 19 поетів) та «Первоцвіти України».

Про юну вінницьку поете-
су зняла фільм «Струна на арфі України» заслужений журналіст України Ганна Секрет.

А вже з 2017 року Міністерство освіти і науки України включило в програму української літератури 5-9 класів вивчення творчості юної письменниці Олександри Бурбело на уроках сучасної літератури в 5-7 класах. Чотири шкільні підручники розповідають учням про неймовірно талановиту ровесницю. У липні Володимиру Бевзу зателефонували з Інституту модер­нізації змісту освіти, привітали із включенням у програму української літератури вивчення творчості Олександри Бурбело і на завершення розмови сказали: «Пропагуйте творчість онуки – вона цього варта».

І Володимир Бевз з головою поринув у свою діяльність. Вшановуючи пам’ять юної талановитої письменниці Олександри Бурбело, встановлено меморіальні дошки: на фасадах житлового будинку по вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів, 9-А, де проживала Саша, Вінницької школи №26, де вона навчалася, Якушинецького будинку культури (Саша похована в с. Зарванці, так Якушинецька громада вшанувала творчість Олександри) та будинку 28 вулиці Олександри Бурбело масиву Поляна села Бохоники, урочисте відкриття якої відбулося 5 вересня 2019 року, в день шостої річниці пам’яті Саші.

Володимир Бевз провів
більше 340 зустрічей по творчості юної вінничанки та більше 200 – Тамари Корсунської у школах, ліцеях, гімназіях, коледжах, університетах, бібліотеках, музеях – 21 області України, 171 різних населених пунктах. Завжди передає окремі книги Олександри Бурбело та Тамари Корсунської для бібліотек, викладає їх в Інтернеті.

Вінницька міська рада у вересні 2018 р. та 2019 р. вручила всім першокласникам міста «Книгу вінницького школяра», в якій у розділі «Славетні подоляни на усі віки» в одному ряду з Михайлом Коцюбинським, Миколою Пироговим, Михайлом Стельмахом, Євгеном Гуцалом, Данилом Заболотним, Миколою Леонтовичем, Родіоном Скалецьким, Натаном Альтманом розміщені фото та інформація про Олександру Бурбело. А до 30-річчя Незалежності України вийшов у світ маркований конверт, на марці якого строфа із вірша «Молитва за Україну» Олександри Бурбело. Погашення уні­кальної марки відбулося 24 серпня 2021 року у всіх обласних центрах України.

Олександра Бурбело може слугувати прикладом для підростаючого покоління у вихованні почуття патріотизму, любові до України, українського народу, української мови, українського слова. Про це Саша писала у своїх творах.

Ілона ВАЛЬТЕР