В Казахстані іде зачистка колишніх. Арештовують та звинувачують у державній зраді високопоставлених чиновників, лояльних до Назарбаєва. Хоча, самі казахи звинувачують у зраді Токаєва, котрий покликав російські та білоруські війська і дав наказ стріляти по мітингувальниках.

Схоже, клан Назарбаєвих відсторонили від корита і почався великий переділ фінансових потоків. Зокрема, затримані заступники голови КНБ Карима Максимова. Це, переважно, силовики, які не змогли «завчасно попередити» масові заворушення у великих містах країни. У списках також голова податкового комітету. Двох із звинувачених виявили мертвими у власних оселях. Попередня версія – самогубство.


Місцеві правозахисники стверджують, що вбитих та поранених на вулицях протестувальників набагато більше, ніж в офіційних повідомленнях. Мова може йти про тисячі осіб. Доля близько десяти тисяч затриманих досі невідома. І, взагалі, невідомо, чи всі вони живі. З кожним днем виявляється все більше родичів зниклих безвісти. Їм не надають ніякої інформації і не допускають до держустанов та слідчих ізоляторів. Ігноруються вимоги адвокатів.

Стало відомо, що відсьогодні почнеться виведення російських військ з Казахстану. А ООН вже ініціювала розслідування стосовно доцільності використання вогнепальної зброї проти мітингувальників та хто дав наказ стріляти на враження по демонстрантах. Цікаво, хто ж заплатить за десантування в Казахстан військ ОДКБ. Адже йдеться про 110 військо-транспортних літаків. І чималеньку суму. Очевидно, що платником стане розстріляний та побитий казахський народ. За послугу треба платити…

Василь Пишний