Поряд із Вінниччиною, у Придністров’ї, дислокуються російські війська. Тому область розглядається як передова, а не тилова. І вимоги у цих підрозділах територіальної оборони особливі.

Кого туди беруть і з якою метою — розповів командир бригади територіальної оборони Вінницької області Юрій Парадюк.

– З 1 січня 2022 року в Україні розпочали активно формувати батальйони територіальної оборони в кожній області. У Він­ницькій області таких батальйонів буде сім. Один — безпосередньо у Він­ниці, та шість — у районах. У кожному із цих семи батальйонів буде розгорнуто певну кількість штатних посад — професійних військовослужбовців, які перебуватимуть на службі на пос­тійній основі. Це будуть кадрові частини ЗСУ на місцях, — повідомив командир бригади тероборони Вінниччини підполковник Юрій Парадюк.

– А з кого формуються батальйони? Можна записатися усім бажаючим?

– Багато достойних спе­ціалістів із досвідом були в резерві, у першу чергу, пропонували посади саме їм. Робили запити по бойових частинах, декого вербували, дехто сам виявив бажання у нас служити.

Підписати контракт із підрозділом Територіальної оборони можуть лише люди з досвідом військової служби. Це або офіцери, або солдати чи сержанти. У випадку із солдатсько-сержантським складом є ще й вікове обмеження — 35+. Що стосується офіцерів — ми не маємо жодних вікових обмежень. 25-річний хлопець, який закінчив військову кафедру і має звання молодшого лейтенанта, має право претендувати на певні посади.

Цивільним людям, навіть якщо вони дотично мають відношення до армії, до прикладу, займаються волонтерською діяльністю чи мають рідних у війську, можемо запропонувати лише «резерв».

– Хто і за яким принципом призначає на посаду у підрозділи тероборони?

– Солдатів, сержантів призначаємо своїм наказом. Офіцерів, до ма­йора включно, призначають в Оперативному командуванні, ми попередньо готуємо подання. Офіцерів зі званням підполковник та вище призначають вже в Генеральному штабі.

Якщо ж потен­ційний військовослужбовець відповідає за віком та спеціальністю — це теж лише половина успіху. Потрібно ще пройти співбесіду.

– Записуються за покликом, щоб захищати свій дім, громаду? Чи з іншою метою?

– Підрозділи ТрО не варто розглядати як кар’єрний ріст, вони — про інше. Про бажання убезпечити свою громаду. Часом приходить людина і з порогу зухвало запитує: «А що ви можете запропонувати?» або «Які у вас тарифні розряди?» А є й такі, які чесно зізнаються, що знають не усе, але вони настільки горять справою, мотивацією захищати саме свій дім і бажають вчитись, що розумієш — це достойний воїн територіальної оборони.

– Які військові спеціальності зараз найбільш затребувані? Кого не вистачає?

– Дефіцит на хороших зв’яз­ківців. У цій галузі стався справжній прорив за останні роки, тому знання 20-річної давнини можуть бути неактуальними. Проблематичний напрямок охорони державної таємниці.

– Чи можуть на цих посадах бути жінки?

– У нас досить багато жінок. Один із батальйо­нів ми вже охрестили дівочим, за відсотком укомплектованості там жінок вже значно більше, ніж чоловіків. Кампанія набору до територіальної оборони триває активними темпами, ще є шанс долучитись до підроз­ділів та стати на захист своєї громади.

Для цього потрібно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної під­тримки.

Каріна МАЄВСЬКА