12 січня група хірургів вилучила донорські органи — серце, печінку та нирки у пацієнта, в якого за­фіксували смерть головного мозку внаслідок інсульту.

Ось що повідомив завідувач реаніма­ційного відділення лікарні ім. Ющенка Олег Бороденко:

— У ніч з 10 на 11 січня до нашої лікарні був доставлений 44-річний пацієнт у вкрай важкому стані — непритомним та в комі. Проводилося лікування, яке не дало результатів. 12 січня ввечері було діагностовано смерть мозку. Повідомили про це у центр трансплантації у Києві. Приїхали декілька бригад — з Інституту Шалімова, бригада зі Львова і урологи з нашої лікарні ім.Пирогова.

Директорка психоневрологічної лікарні Софія Крученюк додала, що це вже четвертий пацієнт, якому констатували смерть головного мозку у цій лікарні.

— У нас ще було два випадки, коли фіксували смерть мозку, але тоді родичі донора не дали добро на трансплантацію. Коли привезли 44-річного жителя Вінниччини, його стан був дуже важким — великий крововилив, ангіографію було неможливо зробити. Від госпіталізації до констатації смерті мозку минуло півтори доби. За цей час наші лікарі робили все можливе. Коли дружина пацієнта дала добро на трансплантацію органів, почали вносити дані у електронний реєстр. Ми достеменно не знали, куди будуть транспортуватися органи. Виїмку органів здійснювали бригади з інших міст. Хоч серце мало залишитися у Вінниці, але на операцію приїхали фахівці з Інституту Амосова.

Весь медичний персонал нашого закладу працював злагоджено й оперативно, щоб допомогти операційним бригадам  забезпечувати весь операційний процес.

Для транспортування донорських органів були залучені правоохоронці. Патрульні поліції трьома екіпажами оперативно доставили органи до кількох місць призначення: Вінницької обласної клінічної лікарні імені М. Пирогова, до аеропорту «Гавришівка» та до кордону з Хмельницькою областю. Потім печінку гелікоптером авіації МВС, а нирку — каретою «швидкої допомоги» доправили до Львова, другу нирку доставили в Київ.

— З Вінниці до Львова вперше аеромедична евакуація транспортувала донорську печінку для 1-річної дитини, — повідомив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов. — 12 січня майже 400 кілометрів аеромедичний вертоліт здолав за півтори години. Львівсь­кий реципієнт перебував у важкому стані. Це була перша в Україні трансплантація трупного органу такій маленькій дитині.

А у Вінниці мала відбутися перша в області пересадка серця. В обласній лікарні ім. Пирогова вже розпочинали готувати реципієнта для пересадки. Але наступного дня стало відомо, що трансплантацію скасували. З яких причин – наш кореспондент запитав головного лікаря «Пироговки» Олександра Жупанова.

— Операція не відбулася. Більше нічого не можу коментувати, бо це суперечить закону про трансплантацію, — пояснив він.

— А що з реципієнтом, якому мали пересадити серце?

— Він у лікарні, очікує на інший донорський орган.

А ось що повідомили в обласному департаменті охорони здоров’я:

— Операцію мали проводити медики з Національного інституту серцевої та судинної хі­рургії імені    М. М. Амосова. Вони й приймали остаточне рішення про скасування трансплантації, — констатувала заступниця директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Тетяна Бондаренко.

Як вже повідомлялося, пілотний проєкт з трансплантації на Вінниччині розпочався  з середини 2020 року. 4 хірурги-трансплантологи  пройшли навчання в Україні та за кордоном. Підготовлено 6 трансплант-координаторів.

На базі обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова розгорнуте відділення для трансплантації нирки. Минулого місяця у вінницькій «Пироговці» вперше відбулася трансплантація нирки від родинного донора. 42-річна мама Галина Бойко подарувала свою нирку 21-річному сину Артему. У молодого хлопця була вроджена вада, і він потребував негайної трансплантації. Донором готові були стати батько і старший брат, але за всіма показниками пі­дійшла лише мамина нирка. Операція пройшла успішно. Після нетривалої реабілітації Артем розпочав нове життя.

Колектив Вінницької обласної психо¬неврологічної лікарні ім. Ющенка разом із директором Інституту серця Борисом Тодуровим під час трансплантації органів донора з Хмільника

Першим донором на Вінниччині став пацієнт психоневрологічної лікарні ім. Ющенка – 37-річний водій з Хмільника. Під час ремонту автомобіля він отримав несумісну з життям травму. Лікарі боролися за його життя до останнього, але не змогли врятувати. Тоді рідні вирішили дати згоду на трансплантацію. Його серце, нирки та печінка врятували життя чотирьом юним пацієнтам.

Директор Інституту серця Борис Тодуров показав 12-річну Маргариту, якій успішно пересадили серце донора з Вінниччини, і дівчина тепер повернулася до нормального життя. А лікарів, які врятували її, обіцяла запросити на весілля.

Людмила ПОЛІЩУК