43-річна Наталія Дзісь, котра 24 травня минулого року на  вулиці Івана Богуна у Вінниці на своєму позашляховику збила 13-річного Андрія Тарасюка. Він зранку йшов до школи. На останньому суді вона попросила пробачення у родини потерпілого. І за це їй зняли браслет?

Майже вісім місяців пройшло з моменту резонансної аварії по вулиці Івана Богуна на П’ятничанах. Газета «33-й канал» ретельно відслідковувала усі моменти цієї ДТП. Того дня 43-річна Наталія Дзісь у критичному стані сп’яніння виїхала з власного дому на кросовері і попрямувала в бік міста. В якусь мить вона не впоралась із керуванням, виїхала на тротуар, здійснила наїзд на школяра, розтрощила кам’яний паркан, а потім її автівка перекинулась на бік. Жінка не постраждала. Це згодом стало відомо, що підозрювана перебуває на диспансерному обліку у Вінницькому обласному наркодиспансері «Со­ціотерапія» з діагнозом «алкоголізм». Тобто жінка хвора, вона не вперше скоює ДТП, але водійське посвідчення має.

Експертиза показала, що на момент аварії жінка знаходилася в критичному стані сп’яніння (3,3 проміле). Рівень алкоголю в крові Наталії Дзісь на момент здійснення ДТП перевищував норму в 16 разів. Суд застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб й визначив заставу — 181 600 гривень. Утім, вже через три дні винуватиця ДТП повернулася з ізолятора додому, бо її рідні змогли знайти гроші на заставу.

13-річного Андрія Тарасюка в комі, з відкритою черепно-мозковою травмою та іншими важкими тілесними ушкодженнями доправили до реанімації дитячої обласної лікарні.

За цей час хлопчик пережив дві складних операції. Через важку черепно-мозкову травму замість відсутнього фрагменту черепа йому встановили титанову пластину. Тільки наприкінці року він з батьками прибув до суду, щоб дати свідчення. Багато чого не па­м’ятав через травму голови, але на поставлені запитання старався відповісти чітко. Йому допомагав батько, який пос­тійно був поряд. Після свідчень хлопчику стало зле.

Справа рухається повільно, але рідні Андрія не відступають. А чергове засідання по справі цієї ДТП відбулося у Вінницькому міському суді 12 січня.

Сніжана Чубенко, котра в суді захищає права потерпілого, розповідає про останні новини у справі:

– Наталія Дзісь не визнає цивільний позов про завдання моральної шкоди. Матеріальну шкоду вона ще й досі не виплатила, бо стверджує, що в неї з’явилися нові витрати. Наразі призначено психологічну експертизу на наявність моральної шкоди і визначаємося з розміром відшкодування. Ще будуть опитуватися свідки і потерпілий. Своє слово сказала і обвинувачена, котра нічого не пам’ятає. Наразі вона під заставою. Донедавна ходила з браслетом, але браслет зняли, мовляв, взимку його носити незручно, і вона собі гуляє як вільна людина. Просить: пробачте мені заради дітей. Але у неї в житті все нормально. А на Андрія Тарасюка чекає ще довгий період реабілітації. Це диво, що він залишився живий, ходить і говорить. Надто важкі травми були завдані.

Варто нагадати, що водійці, котра скоїла таку ДТП у критичному стані сп’яніння, загрожує до 8 років позбавлення волі. Але останню крапку у цій справі має поставити суд.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА