Ірина Буй, Олександр Казік, Григорій Вовчинський — вінницькі спортсмени, котрі увійшли до паралімпійської збірної команди України.

Вже у перший день змагань здобули низку перемог, але ще не скоро привезуть їх на Бать­ківщину. Адже до квітня у спортсменів розписаний графік змагань за кордоном.

Чемпіонат світу із зимових видів спорту-2022 у Ліллехаммері, Норвегія, є передостанньою змагальною сходинкою перед Паралімпійськими іграми в Пекіні.

У класі стоячи серед чоловіків бронзову медаль виборов вінничанин Григорій Вовчинський — капітан національної збірної з лижних перегонів та біатлону.

А у класі з порушенням зору ще одну «бронзу» приніс Україні вінничанин Олександр Казік.

Ірина Буй зайняла 4 сходинку турнірної таблиці у класі стоячи серед жінок з УОРА.

— Паралімпійці-чемпіони — гордість нашої Вінниччини. Спортсмени входять до складу збірної України. Вінниччина — одна із небагатьох областей України, де розвиваються зимові види спорту. Наші команди — одні з найкращих. Адже на високому рівні розвиваються всі напрямки…

Наші спортсмени – справж­ні професіонали, окрім того, дуже привітні люди. Свої старання проявляють не тільки у спорті, а і в освіті. Наприклад, Ірина в цьому році закінчує магістратуру Вінницького педагогічного університету, а Олександр вже закінчив університет «Україна». Щоб вийти на такий потужний рівень, потрібно мати талант та докладати багато зусиль. Іра та Саша у спорті з 15-ти років, а Григорій вже втретє виступає на паралімпіаді. Щодня два тренування. Ще восени вони поїхали за кордон на спортивні збори у Фінляндію, країну, де є багато снігу для тренувань. Відбулись змагання Паралімпійського чемпіонату світу. За декілька днів відправляються на Кубок світу. Потім вирушають на збори в Італію. Повертаються в Київ на один день. Отримають екіпіровку і вилітають у Пекін на Олімпійські ігри. Звідти відразу у Львів на чемпіонат України. На Вінниччину прибудуть лише у квітні, — розповідає начальник регіонального центру «Інва­спорт» Дмитро Лукавий.

У чемпіонаті світу з лижних перегонів та біатлону беруть участь спортсмени з 32 країн світу. Команду України представляють 25 спортсменів з інвалідністю, які виступають у лижних перегонах та біатлоні та боротимуться за добір паралімпійських ліцензій.

Софія Копач