– У день смерті доньки всю родину зустрічала «спецгрупа» в балаклавах та з пістолетами в лікарні. Тепер правоохоронці «заминають» слідство, а медичні експерти «футболять» із висновками, — заявляють Ольга та Василь Мамчури.

– Вже більше року пройшло з моменту тра­гічної загибелі нашої Лерочки у дитячій обласній лікарні. Наша дівчинка так сильно любила зимові свята. А тепер ми їх навіть не святкуємо. Бо біль не може вщухнути. Відразу після її смерті, півтора року тому, вся Вінниччина «гриміла» висновками лікарів про неправильний діагноз та жахливе лікування. Нагадаємо, що головний лікар Василь Паненко в день смерті Валерії оприлюднив шокуючу інформацію про причину смерті нашої донечки.

– Дівчинка, яку прооперував Калінчук більше місяця тому, у дуже важкому стані — переведена на апарат штучної вентиляції легень. Відсутній допис та обгрунтування необхідності проведення операції! Відсутній підпис у протоколі! Немає жодного огляду після операції, — йшлося у повідомленні головного лікаря.

— А тепер, дивним чином, знайшлись всі записи, як і підписи у протоколі. Судово-медична експертиза у Вінниці показала, що лікарі проводили правильне лікування. Та, більше того, їхньої вини у смерті нашої донечки немає. Ми більше року ходимо від дверей до дверей та вимагаємо пояснень. Бо хочемо, щоб винуватці трагічної загибелі Лерочки були покарані. Та як тепер? Коли правоохоронці, медичні експерти та лікарі стають на захист тих, хто скалічив наше життя? Тих, хто обіцяв врятувати, брав великі кошти, а натомість просто «гноїв» нашу дитину... Ми шоковані, що у Вінниці не отримали ні допомоги, ні захисту. Та все ж не зупинились, зробили судово-медичну експертизу у сусідньому Житомирі. Де без «футболення» отримали висновки, котрі засвідчують встановлення неправильного діагнозу та невідповідного лікування критичного стану, в якому Валерія доживала свої останні дні... Оскільки дві експертизи рівносильні, ми подали ще і третю. В Київський медичний центр. Чекаємо висновки. І будемо боротись далі, поки не покараємо винуватців!

Просимо людей, правоохоронців, медиків та владу почути наш крик душі. І допомогти нам боротись за правду. Ми поховали 16-річну красуню. Лерочка була для нас щастям – однією дитиною. Та її не стало – залікували до смерті. Спершу поставили неправильний діагноз, потім призначили невідповідне лікування. Зробили три операції. Ввели в кому. І лише в останній день, коли вона, нещасна, лежала, обмотана бинтами з ніг до голови, непритомна, в палаті, мені як мамі дозволили з нею посидіти. Казали, що вона ось-ось вилікується, їй стане краще. Та на ранок після цих обіцянок дитина померла. Так і пішла на той світ, не прийшовши до тями… Що ми тоді пережили, ніколи не забудемо. Нас і охоронці в балаклавах хотіли затримати. І лікарі вибачення просили. Та все без толку, життя дитини не поверне ніхто…

– Лера потрапила до лі­карні 15 червня, – розповідає мама померлої Ольга Мамчур. – Коли ми приїхали, у нас на руках був знімок УЗД, на якому видно камінь, що застряг у жовчній протоці. Поклали в хірургію, та за 5 днів Катерина Ковальчук – лікуючий лікар — сказала, що терміново потрібно видаляти жовчний. Привела до нас «онколога Сан Санича» — Олександра Калінчука.

– Наголошуємо, у неї не було онкології! Він запевнив, що все пройде бездоганно. 19 червня була перша операція, котра тривала 6 годин, хоч за планом мала бути 1,5 години. Лікар запевнив, що все пройшло успішно, та сказав, що дитина йде на покращення — залишився лише гастрит. Але донечка не могла нічого їсти, були постійна блювота та жахливий біль. І так 4 тижні. В лікарні вона планувала свій майбутній день народження та вступ до університету. Ми розуміли, що щось не так, просились піти до інших лікарів, та нас залякували і казали, що лише Сан Санич може вилікувати Леру.

14 липня зробили другу операцію у «Пироговці». Вона дійшла на своїх ніжках, а потім вже не вставала. Там пробували проштовхнути камінчик, який застряг у жовчній протоці, бо саме він пошкодив протоку і жовч потрапляла в черевну порожнину. Калінчук знову казав, що все буде добре… 21 липня була третя операція – фатальна. Дитина впала в кому, а нам казали, що це медикаментозний стан, котрий «викликали спеціально»…

Нас обманювали, казали, що все буде добре, що так і має бути. Проте 6 серпня дитину забрали у реанімацію. Рятували лікарі, які не причетні до лікування Валерії. Бо, як виявилося, всі лікуючі, а це Ковальчук, Калінчук та Блажко, взяли лікарняні та відпустки. Ймовірно, вони розуміли, що зробили нам таке горе. Коли я зрозуміла, що дитина гине, то зателефонувала до чоловіка та Лериної бабусі.

Хоч під час карантину в лікарню просто так не зайдеш, нас всіх пропустили. Ми були шоковані, коли побачили у темному коридорі 15 озброєних чоловіків, які були в чорному спецодязі та балаклавах.

Спочатку не зрозуміли, що відбувається, а потім побачили, як лікарі, які оперували донечку, просто над нею схилились. Лера померла. Після розтину у «Пироговці» навіть патологоанатом не витримав та вигукнув: «Дитину згноїли». Ще тоді ми вирішили, що підемо до кінця, аби покарати винних у цій справі. Але зараз слідство просто заминають.., — діляться батьки.

Як повідомили «33-му» працівники поліції, відкрито кримінальне провадження за статтею 140 — неналежне виконання професійних обов`язків медичним працівником, що спричинило важкі наслідки неповнолітньому. Справу передано у слідче управління ГУНП у Вінницькій області. І зараз там проводиться розслідування. Призначено ряд експертиз. Та все ж результатів ще немає.

Вислухала Софія Копач

Від редакції. Готові вислухати інші точки зору.