Вінницька область виконала 100% завдань по програмі Президента «Велике Будівництво». 49 об’єктів збудували і реконструювали. Це 24 амбулаторії, 10 приймальних відділень, 4 лікарень, 5 дитячих садочків, 1 об’єкт культури, 2 басейни – у Вінниці і Могилеві-Подільському, спорткомплекс в Браїлові і спортивний майданчик у Ялтушкові. Збудовано і відремонтовано 255 кілометрів доріг державного значення і 95 кілометрів місцевих доріг та мостів», – повідомив під час пресс-конференції 25 січня голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов.

– Наша Вінниччина єдина із областей, де завершили всі об’єкти, які у 2021 році будували і ремонтували по програмі «Велике будівництво»: дитсадки, лікарні, об’єкти спортивної інфраструктури, дороги і мости. Загалом в Україні лише 10 областей повністю завершили заплановані об’єкти «Великого будівництва. Загалом за 2 роки «Велике будівництво» дало понад 200 тисяч робочих місць в період пандемії. Це дуже важливо для розвитку економіки області.

Серед головних і знакових із 49-ти проектів минуного року – 50-метровий флагшток у Вінниці до 30-річчя Незалежності на Замковій горі. Це місце вже стало туристичним магнітом обласного центру і гордістю всює Вінниччини. Це найвищий державний прапор України в нашому регіоні.

Також минулого року в рекордний термін – 90 днів було відремонтовано дорогу Р-08 «Немирів – Ямпіль».

– Це дорога до Ямпільського мосту, який на 2022-й рік є топовим об’єктом «Великого Будівництва». Питання будівництва Ямпільського мосту обговорювалось давно. Але будувати його почали у 2021 році. Це питання підіймалось на зустрічі Президентів України та Республіки Молдова», – повідомив Сергій Борзов. – Нині очікуємо підписання угоди між урядом Молдови і нашим Кабміноми.

Цей стратегічний міст дасть можливість зменшити час доїзду до Балканських країн.

– Міст стане частиною транснаціонального коридору, який з’єднає з країнами Балтії. Сподіваємось, що ми завершимо міст у 2022 році», – зазначив Сергій Борзов.

Посадовець повідомив, що серед перехідних об’єктів «Великого Будівництва» на 2022 рік є Вінницький інноваційно-технологічний парк і реконструкція злітно-посадкової смуги аеропорту «Вінниця».

– Сьогодні буде засідання в Міністра інфраструктури щодо програми будівництва аеропортів на 2022-й рік. Тому інформація буде трохи пізніше», – зазначив голова облдержадміністрації.

– Щодо преліку об’єктів будівництва на 2022 рік на Вінниччині, то їх можна буде назвати після погодження всі проектів та коштрисів. Серед головних із поданих – об’єкти «Великої реставрації»: Палац Потоцьких в Тульчині і театр Садовського у Вінниці.

– Так багато і швидко на Вінниччині ще не будували… Звісно, із постійним контролем якості. Багато хто казав – це неможливо! Але ми брали і робили… Бо розбудова інфраструктури це найкраща спільна інвестиція нас всіх. Звісно, що все це будується за кошти платників податків із державного бюджету. Тому хочу подякувати всім вінничанам, які сплачують податки», – сказав голова обласної державної адміністрації.

– Питання №1 – чи буде війна найближчим часом?

– По війні все залежить самі знаєте від кого в Росії… Що у нього в голові, думаю, не знає ніхто. Але ми маємо готуватись до будь-якого сценарію. Зрозуміло, що потенційна загроза для нас є саме зі сторони 14-ї російської армії в Придністров’ї. За оцінками наших військових там до 8 тисяч росіян. Тому ми вжили певних оборонних заходів… І не треба боятись цієї армії, бо у нас на Вінниччині більше офіційних мисливців!

– Чому кошторис реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту «Вінниця» зріс на 400 мільйонів?

– Там є головний підрядник, який взявся виконати всі роботи… Але під час їх виконання змінились державні та міжнародні стандарти і вимоги до таких смуг для приземлення великих важких повітряних суден. Тому там знімають старі плити і кладуть якісний бетон. Нині аеропорт закритий… А ремонт аеровокзалу за кредитні кошти виконує місто Вінниця.

– Ви задоволені роботою 6-ти голів РДА? Це правда, що на одну із цих посад претендує «однокласник Борзова»?

– Щоб претендувати на цю посаду треба бути місцевим, мати комунікацію в цих громадах і мати авторитет серед земляків… Тому призначати туди в район людину із Вінниці я не бачу сенсу, бо результату тоді не буде. А буде протистояння. Нам же потрібен результат і щоденно успішна робота.

– На що Сергій Борзов витратив «ковідну тисячу»?

– Ще не витратив… Маю отримати бустерну дозу вакцинації +500 гривень за неї до тисячі на е-підтримці, щоб на ці гроші купити книги…

Більше читайте про прес-конференцію голови ВінОДА в 33-му каналі наступної середи.