Як ми повідомляли у минулому номері, 12 січня у Вінницькій обласній клінічній психо­невро­логічній лікарні ім. Ющенка у донора вилучили печінку, дві нирки і серце. Це був 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але його сім’я підписала згоду на вилучення органів. Так вдалося врятувати життя трьом дітям.

Наймолодшому, 1-річному Артемкові, «пересадили» печінку. Така унікальна операція в Україні відбулася вперше! Диво сталося на Водохреща. Донорський орган з Вінниці до Львова доправили поліцейським гелікоптером за півтори години. Операція по трансплантації тривала 12 годин, була надскладною, але пройшла успішно. Коли стало відомо, що донорський орган 44-річного вінничанина вдало прижився у тілі маленького Артемка, медики львівської дитячої лікарні розповіли, де відбувалася трансплантація, і подробиці операції.

Як стало відомо, Артемко із маленького села на Прикарпатті народився із непрохідними жовчовивідними шляхами. Діагноз – атрезія жовчних протоків, виражена печінкова недостатність. Із тримісячного віку він з мамою буквально жили у лікарні. У лікарняній палаті 6 січня відсвяткував свій перший день народження.

– Це дуже страшно, що від чиєсь смерті залежить життя твоєї дитини, але нам дуже хочеться, щоб син жив. Ми надзвичайно вдячні сім’ї донора за згоду на забір органів. Вони врятували життя нашому хлопчику! – зраділа мама, коли дізналася про донора з Вінниці.

До Вінниці зі Львова вилетіла бригада фахівців. Разом з ними і лікуючий лікар Артема Галина Курило. Вона розповіла, що забір органа у Вінницькій психоневрологічній лікарні пройшов досить швидко. Медики дуже поспішали доправити орган до Львова, бо печінка поза організмом «живе» лише 12 годин.

Складність операції полягала ще у тому, щоб вдало розділити орган. Від дорослої печінки взяли лише фрагмент.

За словами медиків, велика складність була також у тому, що дитяча артерія значно менша, ніж доросла, і пришити їх одна до одної надзвичайно складно. Проте лікарі зробили диво! Операція хоч і пройшла зі складнощами, але була ус­піш­ною.

Минуло більше тижня, і Артемка з реанімаційного відділення уже перевели до мами в терапію.

– Хлопчик почуває себе здоровим, бо в нього запрацювала печінка, без якої він жив практично останні два місяці. І попри те, що ми взяли лише шматочок – вона відновилася. Цей орган швидко регенерується, – розповідає про стан малого пацієнта лікуюча лікарка.

Артемко став першим маленьким пацієнтом в Україні, якому пересадили печінку від посмертного донора. Раніше аналогічну операцію робили лише 16-річній дівчині. А малюків на трансплантацію відправляли за кордон або взагалі не оперували...

Директорка Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім. Ющенка Софія Крученюк повідомила, що у їхньому закладі уже було чотири випадки, коли фіксували смерть мозку. Але лише двічі родичі давали згоду на донорство.

– Тому, коли дружина 44-річного чоловіка погодилася на трансплантацію, ми утворили коридор подяки і оплесками супроводжували пацієнта з реанімації в операційну. Таке рішення дійсно варте поваги, адже було врятовано життя трьох маленьких дітей. Бо нирки донора також трансплантували двом маленьким пацієнтам київського та львівського “ОХМАТДИТу”, – каже Софія Крученюк.

Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. Ющенка, лікарня швидкої допомоги у Вінниці та обласна лікарня ім. Пирогова увійшли до переліку медичних закладів, де можуть відбирати реципієнтів для трансплантації. А на базі Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова розгорнуто відділення для трансплантації нирки. Тут була запланована й трансплантація серця від цього ж донора, але в останній момент операцію скасували...

Людмила ПОЛІЩУК