Спортсмени змагались в індивідуальній гонці з біатлону на дистанції 12,5 кілометра. У класі стоячи Ірина Буй виборола «золото», Олександра Кононова стала срібною призеркою, «бронза» у ще одної українки – Людмили Ляшенко.

– Я поставила перед собою завдання впоратись зі стрільбою. Хоча допустила два промахи, але це мені дало можливість боротись, і я щаслива, що це зробила. На гонці максимально себе мотивувала: терпи, тільки не здавайся, до кінця… І задоволена, що впоралась. Це для мене дуже багато значить, – поділилася чемпіонка Ірина Буй.

Спортсменка народилася 29 квітня 1995 року у містечку Деражня Хмельницької області. Згодом перебралася до Бара на Вінниччині. Має уроджену ваду розвитку лівої кінцівки. З 15 років Ірина Буй почала займатися спортом. Дебютувала на міжнародній арені у грудні 2011 року, взявши участь у міжнародних змаганнях з лижних гонок і біатлону. У 2012 році Ірина була зарахована до складу паралімпійської збірної України.

У 2013 році стала переможницею фіналу Кубка світу. У липні того ж року її було нагороджено обласною премією «Молода людина року», номінація «Відкриття року в області спорту». Ірина Буй – майстер спорту міжнародного класу. Спортсменка вже брала участь у Паралімпійських іграх. Цього року братиме участь знову! Вже збирається до Пекіна.

Паралімпійці-чемпіони — гордість нашої Вінниччини. Спортсмени входять до складу збірної України. Вінниччина — одна із небагатьох областей України, де розвиваються зимові види спорту.

— Наші спортсмени – справжні професіонали, окрім того, дуже при­вітні люди. Свої старання проявляють не тільки у спорті, а і в ос­віті. Наприклад, Ірина в цьому ро­ці закінчує магістратуру Вінницького педагогічного університету. Дів­чина — справжній приклад людини, яка готова боротись за свій успіх. Звісно, в неї є талант та потенціал. Та вона працює — вдосконалює себе щодня. І, впевнений, що досягне ще більших висот, — розповідає Дмитро Лукавий — начальник регіонального центру «ІНВАСПОРТ».

 Софія Копач