Керівник держави, Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та його сім’я залишили свою оселю в Оттаві та вирушили у секретне місце.
Його дитина в цей час хворіє на коронавірус.

Ми запитали колишніх наших земляків з України, навіть співробітників «33-го», двоє з яких нині мешкають у Канаді, як вони аналізують цей рух.
– Це дійсно масове і дуже видовищне явище. Уявіть собі величезні авто далекобійників, яких сотні іде з величезними плакатами «ні вакцинації», « займайтесь добробутом, а не душіть права людей», «свободу вибору» і т. п. І клаксонять разом «на всю катушку».
Цікаво, що найбільше протести огорнули штат Онтаріо. Де за статистикою проживає більшість емігрантів попередніх хвиль з України.

Бо це високорозвинений сільськогосподарський штат.
Видно, вільний український дух і тут зіграв.
У нас дійсно дещо переборщили із вимогами щодо вакцинації.
Дальнобійники праві. Ми підтримуємо їх. Але оці танці на могилах – то вже перебір»-діляться емігранти з України.

Цьому передували вимоги, що всі службовці федеральної влади Канади, співробітники поліції і військові, а також особи, які подорожують всередині країни залізничним і повітряним транспортом, зобов’язані вакцинуватися від COVID-19.
І ось вчора після тижневої їзди Канадою тисячі людей прибули до канадської столиці у колонах далекобійників.

Вони вимагали скасувати будь-які обмеження що стосуються невакцинованих.

У канадській столиці Оттаві в суботу, 29 січня, тисячі людей зібралися на Парламентському пагорбі, щоб виступити проти обов’язкової вакцинації від COVID-19.

Протес, що носить назву “Конвой Свободи” розпочався як мітинг далекобійників за скасування мандату на щеплення від коронавірусу для транскордонних працівників, однак згодом перетворився на масову демонстрацію проти надмірного впливу уряду під час пандемії.
В Оттаві зібралося більше 10 тисяч мітингувальників.

Всюди було чути клаксони авто, які підтримували акцію.

Перед будівлею парламенту припаркувались десятки вантажівок із плакатами проти карантинних обмежень та політики прем’єр-міністра країни Джастіна Трюдо. Далекобійники також активно сигналили.

Ще вранці в суботу близько дюжини протестувальників припаркували свої автомобілі на місці Могили невідомого солдата у Національному воєнному меморіалі Оттави. Опівдні транспортні засоби вилучили звідти за розпорядженням місцевої поліції.
Паркування на цій священній землі було ознакою цілковитої неповаги”, – обурився мер Оттави Джим Вотсон.

Окрім того, дехто з протестувальників станцював на Могилі невідомого солдата, що викликало осуд з боку міністра у справах ветеранів Лоуренса Маколея та начальника штабу оборони Збройних сил Канади Вейна Ейра.

Тим часом очільника уряду Канади Трюдо та його сім’ю з міркувань безпеки вивезли з дому до безпечного місця, розташованого в “столичному регіоні країни”. Точне місцеперебування канадського прем’єра не розголошується.

Трюдо перебуває на самоізоляції та працює дистанційно, оскільки його малолітній син нещодавно отримав позитивний результат тесту на COVID-19.
На цей час проотестувальники залишаються в центрі Оттави біля Парламентського пагорба принаймні на вихідні, і їхні вимоги зросли від скасування обов’язкової “прикордонної вакцинації” до припинення всіх вимог вакцинуватися по всій країні.

У ці дні поліцейська служба Оттави отримала підкріплення з Торонто, Лондона, Йорка і Дарема, а також поліції провінції Онтаріо.

Раніше Трюдо назвав далекобійників “невеликою маргінальною меншістю”, яка дотримується “неприйнятних” поглядів і висловив занепокоєння, що протести можуть перерости в насильство.

Канадці в цілому підтримують мандат на вакцинацію 80 відсотків населення.

Андрій Власенко