Через різницю в оцінках загрози вторгнення Росії в Україну в адміністрації президента Джо Байдена висловили невдоволення діями та риторикою  українського керівництва.

За даними міжнародних ЗМІ, в адміністрації президента США невдоволені й тим, що влада України “без особливої подяки” приймає підтримку з боку США.“Наше питання полягає в тому, чому ви намагаєтеся посваритися  зі США? Навіщо ви допускаєте витік та спотворюєте інформацію, тоді як США залишаються для вас практично єдиним справжнім другом? І навіщо просити додаткові озброєння, якщо ви кажете, що рівень загрози не змінився?” – заявляють американці.

Як ми уже повідомляли, керівництво України вважає, що США “надмірно реагують” на ситуацію, що склалася, “сіючи паніку і вносячи безлад в економіку” країни, при цьому відмовляючись вводити превентивні санкції щодо Росії.

“Київ більше оцінив би запровадження  стримувальних заходів, таких як санкції щодо Північного потоку, ніж постійні усні попередження про неминучу війну, що звучать останні два місяці, які не мають стримувального ефекту і насправді ненавмисно негативно впливають на українську економіку”, – заявив один із радників президента Володимира Зеленського.

Західні партнери вкрай не задоволені офіційною позицію Києва, яка оголює значну прірву у поглядах з Вашингтоном і викликає питання: чому країна, яка кілька років благала своїх західних союзників серйозніше ставитися до російської загрози, тепер применшує її?

Зеленський стверджує, що між ним і Байденом немає непорозумінь. Хоча, у телефонній розмові, 27 січня, посперечалися про те, наскільки серйозна загроза російського вторгнення. Розмова президентів була тривалою і відвертою, але “минулася не надто легко”. Адже американський президент вважає, що російських військ на кордоні з Україною достатньо для наступу, проте ніхто не знає точно, чи наважиться Путін на вторгнення

28 січня під час спілкування з представниками ЗМІ Президент України Володимир Зеленський закликав іноземних лідерів до відвертості. Зокрема, відкрито сказати, що Україна ніколи не буде в НАТО. Очевидно, ця обставина й спонукала його до такої категоричності у висловах. Хоча, може, на це є інші, приховані від суспільства, причини.

Але президенти змінюються, а щире прагнення українського народу жити за європейськими стандартами в демократичній країні залишається незмінним.

Вчора у Києві на Майдані Незалежності пройшла народна акція подяки західним партнерам, які надали Україні озброєння та іншу допомогу на тлі зростання російської агресії. Крім подяки країнам Заходу, учасники акції також критикували президента Володимира Зеленського, зокрема за “неприйнятні висловлювання” щодо західних партнерів.

Учасники розгорнули на Майдані плакат з надписом #ThanksFriends та вивісили низку прапорів країн, які допомагають з озброєнням Україні – Великої Британії, США, Польщі, Естонії, Литви, Латвії, Канади, Чехії та Туреччини.

Стосується це, насамперед, протитанкових комплексів Javelin та ракет до них, стрілецької зброї, протитанкових гранатометів NLAW, турецьких ударних безпілотників “Байрактар”, переносного зенітно-ракетного комплексу “Стінгер” тощо.

“Головна мета заходу – це подякувати нашим союзникам. Ми хочемо, щоб їх влада та громадяни розуміли, що ми вдячні за допомогу, яку вони надають, та розуміємо її важливість”, – розповіли учасники акції.

Василь Пишний