Цікаво, що 1 лютого в Китаї прийде не 2022, а 4720 рік. Серед населення він більше відомий як “Свято весни” (Чуньцзе). А подібні урочистості, які можна побачити в цій країні сьогодні, існували тут ще за 1500 років до нашої ери. Тоді їх присвячували обрядам на честь вшанування предків. За китайською традицією кожен рік називають на честь однієї з тварин, які входять до зодіаку: Свиня, Собака, Дракон, Півень, Мавпа, Коза, Тигр, Кінь, Кролик, Змія, Бик або Щур.

В Китаї свято Новий рік пов’язують із досить цікавою легендою. Жило собі злісне рогате чудовисько на ім’я Чунь (Нянь), що в перекладі означає “рік”. І ось занадилося воно щороку з’являтися у людському селищі та з’їдати всі запаси їжі. Довгий час люди не знали, що робити, і один день в році ховалися від чудовиська в горах. А їжу залишали йому перед будинками. Закінчення легенди про Китайський Новий рік має відразу дві версії.

За однією, в селище одного разу завітав мудрець, який подорожував країною. Він розповів селянам, що чудовисько боїться гучного шуму та червоного кольору. І разом вони відлякали Чуня.

За іншою версією, в день, коли до селища знову завітало чудовисько, один хлопчик не встиг сховатися. Він вийшов до Чуня в червоному халаті, голосно плачучи. Чудовисько побачило хлопчика і втекло.

Ця легенда стала основою більшої частини традицій, які сьогодні популярні на Китайський Новий рік. По-перше: свято повинне бути гучним та веселим. Тому китайці голосно веселяться, полюбляють великі шумні компанії та феєрверки. По-друге: більшість прикрас відрізняються саме червоним кольором, а люди вбираються у червоний одяг.

Як і ми, китайці починають святкувати Новий рік за неписаними традиціями та правилами. Вважається, якщо дотримуватися їх, то весь прийдешній рік буде щасливим і вдалим. Святкувати Китайський Новий рік в цій країн прийнято разом зі своєю сім’єю. Родина обов’язковозбирається за святковим столом ще ввечері перед його настанням. Також китайці відвідують храми, інших родичів, друзів, близьких людей та навіть колег по роботі. При цьому існує певний регламент, що і в який день потрібно робити. І ці традиції не змінюються століттями.

В перший день Нового року приділяють увагу дідусям та бабусям, а також всьому старшому поколінню, якщо є якісь непорозуміння або образи, обов’язково їх з’ясовують та прощають.

На другий день вшановують покійних предків, тому йдуть в храми, також дочки, які вже вийшли заміж приходять в гості до своїх батьків.

На третій та четвертий день зять повинен відвідати батьків своєї дружини, побажати їм щастя, здоров’я та достатку.

На п’ятий день, згідно зі старовинною китайською легендою, народився бог Благополуччя, тому всі зайняті приготуванням пельменів;

Крім цього існують інші цікаві традиції святкування Китайського Нового року: всі два тижні святкування носять лише червоний одяг;

на святковому столі обов’язково повинні бути присутні страви з риби та м’яса, які є символом достатку і продовження роду;

в новорічну ніч гучно веселяться, хлопають хлопавки і запалюють феєрверки, відлякуючи цим злих духів;

на Китайський Новий рік прийнято дарувати одне одному два мандарини (символ достатку), а також дітям дарують червоні конверти з парною кількістю купюр.

А завершується гучне святкування Святом ліхтариків. Цього року воно відбудеться 15 лютого. Це неймовірно фантастична традиція. В нічне небо китайці випускають сотні тисяч палаючих червоних ліхтариків з паперу.