Слідчі ДБР повідомили про підозру колишньому заступнику начальника Вінницької об’єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС.

– Встановлено, що навесні 2014 року працівники податкової провели позапланову перевірку приватної компанії, яка займається продажем автомобілів.

За результатами перевірки посадовець підписав рішення щодо зменшення комерсантам суми відшкодування податку на додану вартість на понад 5 млн грн, а також встановив штраф у понад 1 мільйон гривень. За рішенням судів кількох інстанцій дії ДФС були визнані протиправними. А фінансові санкції – незаконними. Відповідно, податкова мала забезпечити компенсацію компанії втрачених коштів.

Проте, нехтуючи службовими обов’язками та всупереч виконанню рішення суду, заступник начальника податкової інспекції не ініціював відшкодування грошей. У 2018 році в судовому порядку підприємство відстояло своє право на повернення з державного бюджету майже 5 млн 200 тис. грн невідшкодованого ПДВ. Крім того, додатково їм виплатили більш ніж 5 млн грн пені за несвоєчасне повернення коштів, — повідомляють у ДБР.

— Поки тривали судові розгляди, посадовець пішов на підвищення — призначений заступником начальника офісу великих платників податків Державної податкової служби.

Навесні 2021 року чиновника звільнено із органів податкової.

Досудове розслідування триває. Експосадовець підозрюється у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки державним інтересам. Йому «світить» до 5 років тюрми з позбавленням права обій­мати відповідні посади строком до 3 років та до 750 неоподатковуваних мінімумів штрафу.

Процесуальне керівництво здійснює Вінницька обласна прокуратура, оперативний супровід – ДБР.

Каріна МАЄВСЬКА