1-го лютого Володимира Ришкова — стрільця із ресторану «Аура» — у Вінницький апеляційний суд із СІЗО не привезли на слухання його скарги… Можливо, він сам не вірив, що після тих нічних подій у відомому ресторані, стрілянини та штурму вбиральні спецназом КОРД судді повірять у його каяття та обіцянку все залагодити із потерпілими? Але саме в суді стали відомі нові подробиці про стрілянину в «Аурі», прізвища 2-х поранених працівників СБУ та волонтерське минуле Володимира.

Бо адвокат 24-річного заарештованого просив випустити його клієнта під нічний домашній арешт через його каяття, позитивні характеристики із зони ООС як волонтера та добру волю щодо вибачень перед постраждалими Бевзом і Максимцем…

- Володимир визнає свою провину і готовий укласти угоду із прокуратурою… Також він готовий відшкодувати вартість лікування потерпілим та публічно вибачитись перед ними. Але не може цього зробити, бо перебуває у СІЗО. Також він має позитивні характеристики із військових частин у зоні ООС, де на свій страх і ризик знаходився у 2020-му як волонтер… Прошу зважити на ці обставини і пом’якшити міру запобіжного заходу для мого підзахисного. Він нікуди не збирається втікати від слідства і суду. І ніяк не зможе впливати на свідків та потерпілих через їхній статус… — зазначив у суді захисник колишнього водія знімальної групи телеканалу «1+1» та ексзятя волонтера Андрія Сірака.

Втім, представник прокуратури не підтримав апеляційну заяву адвоката Ришкова…

- Даний громадянин згідно з матеріалами слідства знаходився у ресторані у нетверезому стані, нецензурно лаявся, порушував громадський порядок і поводився вкрай зухвало… Видно, що із 2020-го року він змінився не в кращий бік? Бо під час конфлікту він бився, застосував фізичну силу, стілець і, врешті-решт, дістав із своєї сумки вогнепальну зброю та почав стріляти в бік своїх опонентів, чим наразив на небезпеку всіх відвідувачів закладу та персонал, — вважає прокурор у справі Володимира Ришкова. – Тому вважаю за доцільне його утримання в СІЗО без зміни запобіжного заходу.

Цікаво, що в цей момент у залі суду знаходились його рідні та колишня дружина Анастасія… Які, ймовірно, прийшли підтримати Володимира в цей важкий момент у його житті… Але жодних заяв чи звернень до суду від рідні Ришкова першого лютого не прозвучало. Може, рідня сподівається, що поранені Вовою хлопці із спецслужби таки пробачать йому цю п’яну стрілянину, лайку про «мусорів» та бійку із стільцем у руках?

Після короткої наради колегія суддів Вінницького апеляційного суду вирішила залишити Володимира Ришкова під вартою до 22 березня.

До речі, в коментарях соцмереж вже є версія, що свій «травмат» Володимир проніс у ресторан після першої «серії» бійки через «чорний хід» закладу повз металошукач, що стоїть в «Аурі» після кількох конфліктів. Чому пронесення зброї у ресторан не помітила охорона чи постійні клієнти знають цю «шпаринку» в закладі — досі не зрозуміло…

Втім, вже відомо, що із двома постраждалими від пострілів Володимира Ришкова хлопцями із СБУ провели відповідну виховну бесіду… І відтепер молодим працівникам спецслужби неофіційно взагалі не радять ходити «зажигати в рестіки». Бо молодий запал і спортивна підготовка у них на такому рівні, що для хулігана із пістолетом все могло закінчитись більш печально… У Вови, за попередньою інформацією, вибиті кілька зубів та зламана рука.

Чому ж так круто посварились ці дві компанії? Через алкоголь, дівчат чи одну-єдину фразу зі сцени караоке «про нормальних пацанів та «мусорів»?

Адже Володимир Ришков також має військове звання, бо стрілець із «Аури» — випускник одного з військових вишів. І дійсно в минулому він був водієм місцевої знімальної групи телеканалу «1+1». А його волонтерське минуле зав’язане на вже колишньому шлюбі із донькою відомого вінницького волонтера та директора автобази Вінницької обл­ради Андрія Сірака… І виходить, що він обізвав «мусорами» хлопців із сусідньої компанії, які є співробітниками СБУ? Але він сам має звання і погони військового… І має знати, як наші СБУшники відпрацьовують прифронтову зону ООС… Тому періодично  їздять на передову.

Та як спецслужба разом із волонтерами з команди Андрія Сірака свого часу вивозили на підконтрольну Україні територію важливих свідків та учасників збиття малазійського «Боїнга» із рейсу МН-17.

Тому, незважаючи на всі страшилки в матеріалах обвинувачення в цій резонансній справі, є надія, що сторони конфлікту почують одна одну, укладуть мирову угоду та почують вибачення замість нічної лайки в ресторані «Аура»…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ