Вчора розпочався справжній шоковий ажіотаж.
На пряму лінію «33-го», вінничани, родичі яких живуть у Ізраїлі, масово телефонували і попереджали, що у вівторок в Україні розпочнеться війна.
Бо так в Ізраїлі ім про це офіційно повідомили і про це написали чи не усі ЗМІ.
І, мовляв, їхніх громадян будуть в ці дні евакуйовувати з України.
-Чи збирати тривожну валізу, куди бігти в разі бомбардувань? Що робити, – з такими запитаннями до редакціі звертаються чи не цілодобово в ці дні.
І це зрозуміло. Бо чи не
у кожного українця в голові і серці одне запитання – чи буде і коли війна?
Тому місцевій владі негайно потрібно, все таки, «попри зберігати спокій», давати відповідь вінничанам та жителям області на ці запитання.
А щодо Ізраїлю, то Міністерство закордонних справ Ізраїлю оголосило про надзвичайну ситуацію в суботу, 12 лютого, оскільки США попередили ізраїльських офіційних осіб, що війська РФ можуть спробувати вторгнутися до України вже у вівторок.
Як повідомляє ізраїльська газета Haaretz, прем’єр-міністр країни Нафталі Беннет завершує евакуацію ізраїльтян з України якнайшвидше після інформації від американських партнерів про можливе вторгнення РФ в Україну 15 лютого. При цьому його офіс попросив ізраїльських міністрів максимально уникає публічних заяв на тему потенційної війни між РФ та Україною.
Ізраїль опублікував суворе попередження, яке закликає всіх ізраїльтян негайно покинути Україну.
За оцінками МЗС Ізраїлю, зараз в Україні перебуває близько 15 тисяч ізраїльтян, і не менше 4500 із них відгукнулися на прохання зареєструватися, щоб з ними можна було зв’язатися у разі розв’язання Росією війни.
Міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц заявив у суботу, що наказав військовим розпочати підготовку, щоб “допомогти у перекиданні ізраїльтян повітрям у країну”. При цьому офіційні особи заявили, що Ізраїль волів би уникнути відправки військових літаків в Україну через побоювання щодо того, “як виглядає такий крок”.
Ізраїльські чиновники заявили, що очікують збільшення імміграційних запитів від єврейської громади України, яка налічує майже 200 тисяч людей.
Для хоч якогось оптимізму додамо, що наприкінці січня також пройшло повідомлення про ймовірний нарад. І також вказувалось число.
І таку інформацію повідомляли родичі наших співвітчизників із Ізраїлю.
Але, слава Богу, війни не сталось.
Тому вірмо! І готуймось. Спокій наступає тоді, коли є впевненість і розуміння як протистояти загрозі.
Миру нашому дому Україні!

Андрій Власенко