П’ятий президент та лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко з метою розробки та ухвалення оперативних рішень для захисту країни закликав створити у парламенті антикризовий штаб у форматі Тимчасової спеціальної комісії.

Про це він заявив під час засідання Погоджувальної ради, трансляцію вів “Прямий”.

“Ми говорили з вами, і це була спільна позиція, щоб ми створили так званий штаб з форматом Тимчасової спеціальної комісії для швидкої підготовки документів для збільшення обороноздатності держави”, – нагадав Порошенко.

“Це – Тимчасова спеціальна комісія, кожна фракція делегує туди свого представника, і вона готує документи, які мають відношення до підвищення обороноздатності держави і мають терміновий характер”, – пояснює Порошенко.

Нагадаємо, Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в інтерв’ю Reuters заявив, що Україна може подумати про відмову від вступу в НАТО. Він допустив, що такий варіант може бути можливим, якщо це допоможе запобігти війні з Росією.

Нагадаємо, що в газеті Wall Street Journal повідомили, що Росія відправила медичні підрозділи до кордону з Україною, що може свідчити про останнє приготування до вторгнення. Проти минулих періодів нарощування сил це найвищий рівень готовності РФ.

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що зараз біля кордону з Україною перебувають прилизано 130 тисяч російських військових.

Водночас президент України Володимир Зеленський не розуміє, чому світові лідери останніми місяцями обговорюють ризики нового військового нападу Російської Федерації на Україну.

Як відомо, посол США у Росії Джон Салліван 26 січня привіз до МЗС РФ письмову відповідь Вашингтона на вимоги Москви щодо “гарантій безпеки”. Він доставив два документи — від США й НАТО.

Натомість заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров, заявив що відповідь США це фантазії і Москва не прийме таку відповідь США на російські пропозиції щодо так званих “гарантій безпеки”

Раніше Росія оприлюднила свій варіант договору зі США та НАТО про “гарантії безпеки”. Згідно з цим документом, НАТО зобов’язується виключити подальше розширення та приєднання України до організації.

До слова, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відхилив вимогу Росії до Заходу щодо недопущення приєднання України до Північноатлантичного альянсу.