Лариса Білозір обурилася, чому матеріальні витрати на формування територіальної оборони поклали лише на місцеві громади, а не на державу?

На Вінниччині повним ходом триває формування бригад і батальйонів Сил територіальної оборони ЗСУ. Це одна зі складових системи національного спротиву. Після завершення процесу формування на території усієї України, діятиме мережа з регулярних частин тероборони (ТрО) та добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ). Зокрема на Вінниччині буде 7 загонів тероборони. У мене на окрузі вони будуть розміщуватись у Тульчинській та Мурованокуриловецькій громадах.

Нині тут йде процес ремонту та облаштування приміщень, які були передані місцевою владою для територіальної оборони. Йдеться про збройові кімнати, про так звані «секретки», про кімнати чергування. Дивує лише одне, що оплачувати це також повинні місцеві громади. Вже навіть існує бюджетний розпис прогнозованого фінансування з місцевих бюджетів. Як на мене цю функцію має взяти на себе також державний і обласний бюджет. Кабмін мав би подати, а Верховна Рада України підтримати виділення ще минулого місяця 2,7 млрд. грн на тероборону, не склалося… Маю надію складеться на цьому тижні, зроблю все для цього!

Сьогодні армія має найбільшу підтримку серед українців. Це важливо для держави, яка обороняє свої кордони від ворога. Тому вирішила передати свою заробітну плату на підтримку загонів тероборони на окрузі, для придбання необхідного. Також ми вже придбали матеріали на близько 20 тис. грн для військовослужбовців радіолокаційної роти (в/ч А1424), що знаходиться у Тульчині. У цій військовій частині несуть бойову службу 54 військовослужбовці. Вони щоденно пильнують повітряний простір над регіоном у загальній системі протиповітряної оборони країни. Це наш надійний спокій у тривожний час.

Закликаю депутатів Верховної ради проголосувати виділення коштів на тероборону вже на цьому тижні з держаного бюджету, а депутатів всіх рівнім включитися в підтримку загонів тероборони та добровольчих формувань територіальних громад, виділити кошти місцевих бюджетів і з своїх власних кишень при можливості на підтримку українськоі армії!

Давайте любити Україну до глибини своїх власних кишень! – закликала народна депутатка з Вінниччини Лариса Білозір.

Каріна Маєвська