Ось що повідомляє пресслужба обласної прокуратури:

– Тульчинською окружною прокуратурою виявлено порушення під час розпорядження землями державної власності, які перебувають у користуванні установи виконання покарань на Вінниччині.

Встановлено, що установа уклала із сільгосппідприємством договір про спільний обробіток землі, фактично передавши 50 га земель вартістю 5,2 млн грн у платне користування (оренду).

Водночас, відповідно до чинного законодавства, пенітенціарні заклади не мають повноважень розпоряджатися державними землями, наданими їм у постійне користування з метою залучення засуджених до суспільно корисної праці, забезпечення їхнього професійно-технічного навчання та отримання прибутку від господарської діяльності.

Відтак, задля відновлення законності у розпорядженні державними землями та запобігання зміни їх цільового призначення, прокуратура звернулася до суду із позовом про визнання договору недійсним та повернення земельних ділянок.

Під час розгляду справи Господарським судом Вінницької області прийнято рішення про закриття провадження у зв’язку з добровільним розірванням договору та поверненням земельних ділянок.

На сьогодні у судовому провадженні перебуває ще одна справа за позовом Тульчинської окружної прокуратури про повернення аналогічних земельних ділянок державної власності загальною площею 115 га вартістю 12 млн грн у розпорядження виправної установи.

Андрій Власенко