Голова обласної організації політичної партії «Слуга Народу» та народна депутатка України Ірина Борзова звернулась із роз’ясненнями про розгортання сил територіальної оборони та національного спротиву — підрозділів, які стануть надійним тилом для Української армії:

«Шановні українці, рідні вінничани, звертаюсь до всіх. Зараз, як ніколи, ми повинні бути єдиними і не піддаватись на провокації агресора.

В Україні з 2014 року триває війна, але останнім часом на кордонах нашої держави склалася дуже непроста обстановка. Брязкаючи зброєю біля українських кордонів, російська влада погрожує Україні та Європі, висуваючи ультиматуми й вимагаючи так званих «гарантій безпеки» для себе, при цьому абсолютно нехтуючи такими ж правами інших держав.


Президент, уряд, Збройні сили, українська дипломатія — всі сьогодні цілодобово працюють над тим, щоб відвернути загрозу. Українська влада і провідні світові лідери докладають максимум зусиль для того, щоб врегулювати ситуацію політико-дипломатичним шляхом. Наша держава хоче миру, наша держава хоче сісти за стіл переговорів і вести конструктивний діалог. Проте Україна НЕ готова поступатися національними інтересами чи суверенітетом.

В умовах гібридної війни використовуються різні методи — це дезінформація, розхитування політичної ситуації, підрив довіри до влади, кібератаки. Наприклад, неправдиве повідомлення про закриття повітряного простору. Повітряний простір над Україною відкритий. Більше того, уряд виділив 16,6 млрд грн, аби гарантувати безперебійність польотів», — говорить Ірина Борзова.

«У нас міцна армія, яка готова дати відсіч.

Вірте в нашу армію, у наших воїнів, які мають достатньо сил, засобів і відповідний бойовий досвід, щоб у разі потреби відстояти нашу державу. Українське військо сьогодні найбільш потужне з 2014 року, а коаліція партнерів, які надають нам підтримку, найширша з моменту проголошення Незалежності. Лише за місяць Україна отримала майже 2 тисячі тонн сучасного озброєння, боєприпасів та засобів захисту», — закликала народна депутатка.

Сьогодні армія забезпечена усім необхідним — від пального до озброєння. Збройні сили постійно відстежують розвиток подій. Наша армія готова давати відсіч ворогу будь-якої миті.

Верховна Рада прийняла президентський проєкт закону про основи національного спротиву, відповідно до якого з 1 січня в Україні та на території Вінницької області розпочато розгортання сил територіальної оборони.

«Як відомо, на Вінниччині сформована бригада територіальної оборони і сім баталь­йонів: у Вінниці та кожному з шести районів області: Вінницькому, Гайсинському, Жмеринському, Могилів-Подільському, Тульчинському та Хмільницькому. У складі сил тероборони ті, хто пройшов війну і належну підготовку.

Ідея територіальної оборони — організувати надійний захист своєї території, захистити свій населений пункт, свою домівку, свою сім’ю від можливої агресії, тобто не пустити ворога на поріг. Батальйони територіальної оборони допомагатимуть основним силам ЗСУ охороняти важливі об’єкти критичної інфраструктури або кордон, чергувати на блокпостах, протидіяти диверсантам чи іншим незаконним групам агресора», — говорить Ірина Борзова

Вінничанам важливо залишатися спокійними і зібраними.

Влада всіх рівнів консолідує зусилля, щоб спільно протистояти тиску з боку агресора. Ми ініціювали проведення позачергових сесій у Вінницькій області Вінницької обласної ради та громад щодо збільшення видатків для розгортання і укомплектування сил територіальної оборони.

«Шановні вінничани, якщо ж ви маєте можливість і відповідний досвід, прошу підтримати загони територіальної оборони Вінниччини. На місцях потрібно максимально сприяти їхній розбудові»,— звернулась Ірина Борзова.


«Що робити наразі? Зберігайте спокій, підтримуйте  Збройні сили і дипломатів. Потужна армія, яку ми розбудовуємо цілодобово, сили територіальної оборони — це наші важливі дипломатичні аргументи.

Саме спокій зараз — головна зброя, яка може забезпечити нам надійний фундамент для оборони.

Шановні українці, продовжуйте звичайне життя – це забезпечить нормальну економічну діяльність, а отже, і можливість Збройних сил захищати країну так і стільки, як і скільки потрібно. Зберігайте спокій і на своєму рівні робіть те, що від вас залежить, щоб ми всі разом ставали сильнішими.

Пам’ятаймо, що в єдності — наша сила! Разом ми переможемо будь-якого ворога — і зовнішнього, і внутрішнього», — підкреслила народний депутат та голова Вінницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу» Ірина Борзова.