Це США, Великобританія, Китай, Франція і Росія.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що направив державам-членам  Ради безпеки ООН запит на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайно провести консультації.

Про це Кулеба повідомив у Twitter:

“На доручення президента України Володимира Зеленського направив офіційний запит на основі ст. 6 Будапештського меморандуму до держав-членів РБ ООН з вимогою негайно провести консультації щодо невідкладних дій зі зниження напруги та практичних кроків гарантування безпеки України”, – повідомив Кулеба.

Під час виступу на Мюнхенській конференції з питань безпеки президент Володимир Зеленський заявив, що востаннє ініціює проведення консультацій у рамках Будапештського меморандуму, і якщо вони знову не відбудуться або за їх результатами не буде конкретних рішень щодо гарантування безпеки України, то вона матиме повне право вважати, що Будапештський меморандум не працює і усі пакетні рішення 1994 року були поставлені під сумнів.

Відмова чи ігнорування таких консультацій може поставити під сумнів гарантії не лише Україні, іншим країнам, яким обіцяють захист в обмін на безядерний статус.

В цей же час в Росії Шойгу заявив Путіну, що Україна має все необхідне для створення ядерної зброї.

Шойгу на засіданні Ради безпеки РФ 21 лютого

заявив:

– Хотів би звернути увагу на заяву Зеленського про те, що вони припускають і хотіли б повернути статус ядерної країни. Це вкрай небезпечно…

Тут вона може з’явитися. Є обладнання, є технології, є фахівці, які можуть і мають можливості, на наш погляд, набагато більші, ніж можливості Ірану та Північної Кореї».

Цікаво, що вони не говорять про свою участь як гаранта  Будапештського меморандуму, який порушив всі взяті на себе гарантії, віроломно увірвавшись в Україну ще в 2014-му, загрозу Україні тепер вже повномасштабною війною. Визнання ЛНР і ДНР сьогодні, всупереч тому, що це територія України.

Але на думку багатьох експертів – це хоча й порушення норм і гарантій, як і міжнародного права, як з Абхазією, Придністров’ям, але це заморожений конфлікт, а не повномасштабна війна.

Андрій Власенко