Буде чи не буде повномасштабна війна? 14-а армія РФ піде на Він­ниччину із Придністров’я чи упреться в мінні поля? Чи долетять російські ракети із Чорного моря до Вінниці?

На тлі найбільш мас штабної із 2014 року ескалації на Донбасі та військових навчань росіян у Придністров’ї читачі «33-го каналу» запитують, наскільки захищене небо над обласним центром від ракетного удару ворога? Куди йти записуватись у територіальну оборону? Чи витримають підвали вінницьких багатоповерхівок можливу атаку із повітря та артилерійські удари росіян?


— Сили ПВО повністю закрили небо над Києвом, бо ракетний удар з повітря по столиці найбільш вірогідний у цій ситуації… Тому військові готові до всіх можливих сценаріїв відбиття нападу. Вінницю також накрили «куполом», що має захистити 400-тисячне місто від атаки із неба. Подробиці не можу розкривати — це військова таємниця… Жодної паніки, чистимо зброю і готуємось захищати Україну! — повідомило джерело у вищих кабінетах влади України.

Дай Боже, щоб над Україною та кожним містом і селом лунали лише вибухи святкових феєрверків, а не ракет на знищення

Водночас відомо, що «Залізний купол» Армії оборони Ізраїлю із системою ПРО змогли нейтралізувати 90 відсотків ракет, випущених під час останнього загострення із території Сектору Гази.

Так само під час збройного конфлікту між Вірменією та Азербайджаном російські «Іскандери» і «Калібри» фактично були нейтра­лізовані азербайджанськими силами ПВО… Тому після закінчення бойових дій прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що куплені у Росії ракети виявилися неефективними… І не останнє слово в цій перемозі за турецькими військовими технологіями, які Туреччина надала сусідам.

А в Ізраїлі «Залізний купол» був розроблений для боротьби з ракетами малої дальності типу «Град» і «Точка-У».

Велика перевага «Залізного купола» в тому, що його радар негайно засікає запуск, розраховує траєкторію ракет, розраховує те місце, куди ця ракета націлена, куди вона повинна впасти.

Ці ж самі технології захисту із неба нині отримала Україна від своїх союзників…

Сергій Годун