Президент Європейської ради Шарль Мішель звернувся до українців. Заявив, що Європейський Союз має моральний та політичний обов’язок протистояти цьому історичному виклику «брутальної, жорстокої війни» Росії проти України. Про це повідомляє EU Neighbours East.
Цитуємо:
– Український народ ‒ «невинні жертви цього навіженства», – сказав Мішель у своїй заяві 27 лютого. «Сьогодні ви чините запеклий і героїчний опір. Ви захищаєте свою землю і свою гідність. Вашу свободу і ваших дітей. Вашу чесність. Вашу демократію. Зараз під загрозою також гідність, свобода та демократія всієї Європи. І ви їх захищаєте. Ми підтримуємо Україну не просто словами, а конкретними та негайними діями.
ЄС пропонує матеріальну та військову підтримку: «Ми екстренно доставимо оборонну техніку. Гармати, боєприпаси, ракети та паливо ‒ вже на шляху до ваших військ. Ми також надаємо гроші та гуманітарну допомогу». А безпрецедентні санкції «вже сильно б’ють по тих, хто розв’язав цю війну проти вас», у тому числі по Володимиру Путіну і Сергію Лаврову, і по всіх олігархах, які їх підтримують.
«З нашими союзниками ми відриваємо Росію та її економіку від міжнародної фінансової системи. Це унеможливить РФ діяти в глобальному масштабі. Ми також закриваємо європейський повітряний простір для російських авіакомпаній. І ми підемо далі», – попередив Шарль Мішель.
Мішель сказав, що постійно контактує з українським президентом Володимиром Зеленським. «Ваш Президент – і ви, український народ, українська нація – відповідаєте на цей історичного виклик. І сьогодні вся Європа має бути на вашому боці. Ми з вами», – сказав він.