Юрист Жанна Глушко заявила “33-му”, що одне із актуальних питань, яке сьогодні турбує всіх українців, в тому числі вінничан, що служба в територіальній обороні (далі – ТрО) не звільняє від військового обов’язку.
Порядок несення служби у ТрО визначено законами України «Про оборону України» та «Про основи національного спротиву».
Далі – розгорнутий коментар юриста для читачів “33-го”.
– ще ДО оголошення загальної мобілізації, з 24 лютого 2022 р., в Україні розпочався ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД із введення воєнного стану на всій території, та який охоплюватиме час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій (ч. 1 ст. 1 ЗУ «Про оборону України»).

Під час дії цього ПЕРІОДУ організовується і здійснюється ТрО, яка складається з:
– військової оборони (військових частин Сил ТрО ЗС);
– цивільної (державних органів та органів місцевого самоврядування) ;
– та військово-цивільної (до якої і входять ДОБРОВОЛЬЧІ ФОРМУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД (ТГ) – правильна законодавча назва) згідно зі ст. 4 ЗУ «Про основи національного спротиву».

Проте відповідно до пункту 6 Положення про добровольчі формування ТГ, затв. Постановою КМУ #1449 від 29.12.2021 (далі – Положення) членство у добровольчому формуванні не звільняє від обов’язку проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Більше того, пунктом 7 цього Положення визначено, що під час мобілізації добровольці ТрО, які придатні до військової служби у воєнний час та мають військово-облікову спеціальність, за потреби призиваються для комплектування військових частин Сил ТрО ЗС.

Що ж паралельно відбувається у військкоматах

Указом Президента України #69/2022, який 03 березня 2022 р. затвердженим Верховною Радою України, оголошено загальну мобілізацію.

Це означає, що впродовж наступних 90 днів (тобто хвилями, а не в один день) буде здійснюватися призов військовозобов’язаних, резервістів для забезпечення потреб ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Державної прикордонної служби України та інших військових формувань згідно з мобілізаційними планами.

Списки таких осіб у військкоматах є. А ось інформація про те, чи задіяні вони в ТрО чи ні – відсутня.

Пам’ятаємо, що частина з них вже є членами добровольчих формувань ТГ.

Тому чи потрібно їм додатково звертатися у військкомат?
ТАК, з метою інформування про членство у ТрО шляхом надання Витягу з Наказу. У такому випадку призиватимуть наступного у списку, про кого такі відомості відсутні. Якщо ж Ви отримаєте повістку до того, як повідомите про членство у ТрО, то останнє припиняється.

Що робити тим, кого у ТрО не включили через переповнення кількісного складу, а поставили в резерв. Звертатися до військкомату, у якому Ви перебуваєте на обліку, за викликом (по телефону), не очікуючи повістки, що визначено ч. 1 ст. 22 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Що робити тим, у кого тимчасово змінилося місце проживання під час мобілізації? Згідно з ч. 6 ст. 22 вищевказаного Закону зміна місця проживання ЗАБОРОНЕНА. З метою недопущення настання кримінальної відповідальності, Ви маєте прибути до військкомату за новим місцем проживання впродовж 7 (календарних) днів.

Якщо до Вас не додзвоняться і повістку не вручать, то що тоді? В особливий період усі підприємства, установи, організації, у яких Ви працюєте/перебуваєте/проживаєте фіксують Ваші дані та передають їх до військових адміністрацій, що має наслідком Ваш призов так чи інакше.
В умовах цієї кровавої масштабної війни до перемоги УКРАЇНУ ведуть дві дороги: через ТрО або Військкомат. А укріплення для цих доріг створюють надійні Ваші тили, тобто сім’ї, – запевняє Жанна Глушко

Марина Романова