Про це він заявив під час виступу у Бундестазі.

– Звертаюся до вас після трьох тижнів повномасштабного вторгнення. Після того як загинули тисячі українців… Після того як ми побачили, скільки зв’язків ваші компанії залишили з Росією, з державою, яка використовує вас та інші країни, щоби фінансувати війну”, – заявив він.

Зеленський наголосив, що Німеччина, яка раніше виступала проти швидкої інтеграції України із західним світом, несе частину відповідальності за підштовхування до нападу.

“Коли ми запитували вас – що має зробити Україна, щоб стати членом НАТО, чули у відповідь – такого рішення на столі немає і не буде. І ви зволікаєте й зараз із питанням про вступ України в Євросоюз. Для вас це політика. А насправді це каміння, каміння для нової стіни (що розділяє Європу)”, – пояснив президент.

Зеленський також закликав канцлера Шольца “зруйнувати стіну”, що постає зараз у Європі. І до будівництва якої прикладає руку Німеччина.

Це вперше Зеленський так різко виступив проти конкретної держави, члена Євросоюзу та її уряду.

Але відзначив тих людей, бізнесменів, політиків, які підтримували і підтримують Україну.

Це у ваших силах, зупиніть війну, допоможіть Україні і ви будете пишатись перед вашими нащадками, що ви зробили це.

Сьогодні Німеччина виступає основним спонсором. Росії.

Вона досі закупляє в Росії щомісяця на 1 мільярд євро енергоносіїв.
Офіційна позиціях уряду – німці так швидко не можуть знайти їм замінники. І не хочуть своїй економіці та громадянам спричиняти дискомфорт.

Однак більшість громадян Німеччини все-таки підтримують і вступ України до Європи і відмову від енергоносіїв держави- терориста.

І це заслуга як народної дипломатії, так і справедливих журналістів ЗМІ Німеччини та світу!

Як Росія за ці 8 років війни в Україні і існування Мінських угод, де світ та Європу представляли Німеччина та Франція зуміла підкупом великого бізнесу і політиків, пропагандою серед населення, схилити на свій бік ці країни – ще вивчатимуть історики.

Але воля народів, а не кон’юнктурних політиків та нерозбірливих
бізнесменів, таки беруть верх.
Як і правда перемагає брехню.
Бо ще за дні до війни, соціологія показувала, що населення Німеччини більше як на 60 відсотків підтримує Росію, а не я Україну.

Як і у Франції.
А тепер навпаки – більшість з Україною.

Хоча саме Шольц і Макрон виступили проти прискореної процедури прийому України у Євросоюз.
Бо це, мовляв, воююча країна.
– Не воююча, а захищаюча себе від агресора країна, – хочеться наголосити.

Тетяна Квасюк