Зеленський назвав ці країни.
У четвер президент виступив на саміті по відеозв’язку з емоційною промовою, розповівши про загиблих в результаті брутального нападу РФ, а також нагадав, що реакція ЄС на дії Кремля останні 8 років майже завжди була запізнілою та попросив лідерів ЄС не схибити з рішенням про схвалення пришвидшеного вступу до Євросоюзу цього разу.
“Україна має бути в ЄС вже найближчим часом. Принаймні у вас для цього все є”, – заявив він.
Зеленський назвав 10 держав, які не приховують проукраїнську позицію у дискусіях щодо вступу, дозначивши їх як ті, що “за нас”.
Це – Литва, Латвія, Естонія, Польща, Словенія ,Словаччина, Чехія, Болгарія, Хорватія. Окремо президент виділив Італію, яка спершу мала сумніви, але згодом, після виступу Зеленського у парламенті, прем’єр Італії Маріо Драгі заявив, що ЄС готує для України позитивні рішення. “Дякую за підтримку!” – звернувся Зеленський до Драгі.
Ще 6 держав, виходячи зі слів Зеленського, є проблемними. Однак Зеленський висловив впевненість, що зможе їх переконати.
“Португалія – ну практично… Нідерланди – за раціональних, тож, знайдемо спільну мову. Іспанія – знайдемо спільну мову. Бельгія – знайдемо аргументи. Австрія – разом з українцями для вас це можливості. Ірландія – ну практично.”
Окремо – передостанньою у списку – Володимир Зеленський назвав Угорщину. Як відомо, останніми тижнями з уряду Угорщини пролунала низка антиукраїнських, неприйнятних заяв. Як наслідок, чверть виборців угорської партії влади звинувачують Київ у війні. Володимир Зеленський звернувся на саміті до прем’єра Угорщини Віктора Орбана, нагадавши йому про історію Угорщини часів гітлерівської Німеччини.
“Я був в Будапешті, на вашій набережній. Я бачив меморіал “Взуття на річці Дунай” Послухай, Вікторе, знаєш, що відбувається в Маріуполі? Сходи на свою набережну, подивись на те взуття, і ти побачиш, як масові вбивства можуть повторюватись”, – емоційно висловився Зеленський.
Йдеться про меморіал на березі Дунаю, на місці розстрілу фашистами угорських євреїв. Перед вбивством їх змушували зняти взуття, яке потім йшло на продаж або ж його забирали фашистами.
Зеленський завершив виступ згадкою про державу, яка наразі є ключовим противником інтеграції країни до ЄС – про Німеччину.
“Ми віримо, що у вирішальний момент Німеччина також буде з нами. Слава Україні!”, – сказав президент.

Андрій Власенко