У 2014 році про неї писали у французькому журналі. Тепер героїзмом цієї жінки захоплюються арабські канали.

Довговолоса блондинка виходить з попелища бою на Київщині.

– Ось наша героїня, – показує на блондинку у камуфляжі та біло-чорній арафатці на шиї автор відео. – Вона проходить повз згорілу техніку і повідомляє про загиблих побратимів:
– Тут двоє “двохсотих”. Алі відстрелило голову танком, – каже жінка-боєць. Вона без каски і без броника. У пучок зав’язане світле волосся і окуляри. Її знає пів України і навіть за кордоном. Про бійця “Айдара”, за однією версією, та “Азова” за іншою – Віту Заверуху писали навіть у французькому журналі. Потім ще було багато публікацій в українській пресі, але уже про “вінницьку месницю”, яку звинувачували у вбивстві “беркутівців” на київській заправці та організації теракту 9 травня у Києві.

У 2016 році її та вінничанина Андрія Романюка судили за цю гучну справу. Їх назвали “вінницькими месниками”. Слідство встановило, що Віта не брала участі в перестрілці в Києві. Її звинувачували у тому, що саме вона вивезла зброю, з якої розстріляли «беркутівців», і “шили” організацію терористичного акту у Києві.

У січні 2015 року Віту випустили на волю. За неї благодійник вніс 1,6 мільйона застави. Згодом стало відомо, що кошти були від Олексія Тамразова, який з перших років війни регулярно допомагає українським Збройним силам.

Правозахисна організація “Національний центр правозахисту” назвала вінничанку не злочинницею, а політв’язнем.

Потім Віта Заверуха стала учасницею ще однієї скандальної події. Вона заявила, що її побили активісти націоналістичного угруповання “С14”. Факт бійки підтвердив і її чоловік Олесь Черняк. За його словами, конфлікт виник через текст подяки Заверухи тим, хто допомагав її звільненню із в’язниці.

Декілька років про радикальну землячку вінничани не чули новин. Аж дотепер, коли “Курдистан 24” показав її після бою під Києвом.

Каріна МАЄВСЬКА