26 березня силами 93-ї бригади “Холодний Яр” за допомогою територіальної оборони і місцевих партизанів місто Тростянець на Сумщині звільнили від російських окупаційних військ.

Холодноярцям вдалося вигнати з місця “еліту” російських сухопутних військ – Кантемирівську танкову дивізію. Цьому передувало ураження командного пункту разом із керівним складом 96-ї окремої розвідувальної бригади ще в перші дні оборони Охтирки і боїв за Тростянець. Зазнавши низки невдач, російська армія втікала з українського містечка, кинувши озброєння, техніку та боєприпаси. Тепер це все — трофеї 93-ї бригади, які наші бійці використовують для звільнення інших українських міст та сіл.

Новина про визволений від рашистів Тростянець облетіла усі телеканали, навіть міжнародні. На відео про ще одну перемогу ЗСУ вінничани впізнали відомого атовця Змія – Влада Сорда. Він на камеру розповів, що російські окупанти залишили після свого недовгого панування у цьому містечку.

– Ворожі війська зайшли на ферму, використовували цю територію, як перевалочний пункт та місце зосередження техніки. Але ми їх звідси вибили. Частина з них повтікала. Подивіться, там, де вони спали, там і випорожнялися… Коли окупанти вигризли свої сухпайки, почали грабувати місцеві магазини, людські хати… І ось тут усе награбоване споживали. Фермера з цієї території вигнали. Його син намагався їм перечити, бо це приватна власність його сім’ї… Рашисти за це його вбили… – шокує подробицями Влад.

У перший же день повномасштабного вторгнення Влад Сорд написав на своїй сторінці у соцмережі, що повертається у свою рідну 93 ОМБ. Як відомо, він там воював з початку війни. Був у Іловайську і на шахті Бутівка. А потім на Влада одне за одним посипалися звинувачення. Рік тому під час масових протестів його затримали за побиті двері Офісу Президента. Тоді Влад Сорд був одним із тисяч учасників акції на підтримку засудженого одеського активіста Сергія Стерненка.

Активістка та журналістка Лера Бурлакова обурилася, що під час цих подій був затриманий і кинутий до СІЗО відомий атовець та громадський діяч:

– Хто не в курсі — затриманий під ОП Влад Сорд (Стафійчук) пройшов Майдан, Іловайськ, де отримав травму спини, дуже серйозну, коли під обстрілом перекинулася вантажівка. Воював у ПС. Втратив у ДАП одного з найближчих друзів — це Сєвєр, який був наймолодшим загиблим кіборгом. Потім оформився у 93-тю ОМБр «Холодний Яр», ми разом туди прийшли. Воював на шахті Бутівка. Він автор гімну 93-ї бригади: «…димом завіяна, кулями скроєна, бригада, що робить з людини воїна». Чудовий поет. Влад разом з дружиною Вікторією заснував у Вінниці видавництво «Дім Химер». Криміналу в його діях у 100000 разів менше, ніж у «роботі» наших судів та тих, хто її дозволяє, – написала Лера Бурлакова.

Але й після цього звинувачення на адресу Влада Сорда не припинилися. Його опоненти нічого кращого не знайшли, як затягати Змія по судах за начебто фальшивий орден Богдана Хмельницького.

– Орден справжній! Я його заробив у бою! Нехай розберуться в Міністерстві оборони із нагородними листами і кому вони вручали нагороди за захист України! – заявив тоді Сорд у Вінницькому міському суді.

Ця справа розвалилася… Але навіть після численних переслідувань, несправедливої тяганини по судах, утримання за гратами Влад, не вагаючись, знову повернувся на фронт і знову боронить Україну.

Людмила ПОЛІЩУК