Указом Президента України командиру десантно-штурмового підрозділу 95 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ майору Євгену Шаматалюку присвоєно звання Героя України, -повідомило Командування десантно-штурмових військ ЗСУ.

 

Згідно з Указом Президента України № 179/2022 від 26 березня 2022 року майору Євгену Вікторовичу Шаматалюку присвоєно звання “Герой України” з удостоєнням ордену “Золота Зірка”.

 

У повідомленні на сторінці Командування десантно-штурмових військ ЗСУ сказано, що Герой України майор Євген Шаматалюк завдяки відмінним командирським якостям зміг згуртувати військовий колектив та націлити його на якісне виконання поставлених завдань у боях з російськими військами.

 

В одному з районів Донеччини підпорядковані майору Шаматалюку підрозділи успішно провели підтримку вогнем розвідки боєм сусідніх підрозділів. В результаті операції були отримані необхідні відомості про противника. Крім того, у полон взяли десяток російських військовослужбовців разом зі зброєю та спорядженням.

 

“Вже згодом завдяки умілому плануванню оборонного бою, застосуванню маневру вогнем та підрозділами вдалося скувати просування переважаючих сил противника на одному з напрямків Харківської області, спричинити окупантам критичні втрати у техніці та живій силі. Зокрема, силами його (Євгена Шаматалюка – ред.) підрозділу в цей день було відбито чотири атаки противника. Агресор після серйозних втрат, – а це 30 одиниць броньованої і 60 одиниць автомобільної техніки, а також чималої кількості особового складу – змушений був відступити. Під час бою майор Євген Шаматалюк, перебуваючи безпосередньо на бойових позиціях підрозділу, вміло керував діями особового складу, здійснював управління вогнем, неодноразово особисто демонстрував мужність, витримку та професіоналізм”, – йдеться у повідомленні.

За якісне виконання поставленого бойового завдання, збереження боєздатності підрозділів, нанесення противнику серйозних втрат майору Євгену Шаматалюку Указом Президента України № 179/2022 від 26 березня 2022 року присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордену “Золота Зірка”.

Євген Шаматалюк народився на Віниччині у 1990 році. Учасник російсько-української війни – на фронті з березня 2014 року.

28 липня на Луганщині отримав перше поранення – колона, де він був старшим, потрапила в засідку терористів. Осколок влучив Євгену у стегно. Після операції та реабілітації військовий знову повернувся в стрій.

28 вересня 2014 року при заходженні колони зведеного підрозділу до аеропорту “Донецьк” терористи із засідки відкрили вогонь. Під час відбиття атаки Євген Шаматалюк зазнав важкого поранення.

У 2014 році Указом Президента України №892/2014 Євген Шаматалюк нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Після операцій та реабілітації Євген Шаматалюк у квітні 2015 знову повернувся у стрій.

У 2019 році призначений начальником відділення бойової підготовки 95 бригади.