У соцмережі вже стали популярними картинки у вигляді коміксів, де герої фільму “Величне століття” Роксолана та султан Сулейман обговорюють війну в Україні.

Роксолана у кожному такому мемі просить свого коханого правителя посприяти українському народу чи то зброєю, чи підтримкою на переговорах у Стамбулі.

Дотепні меми активно поширюються у Фейсбуці. Але мало хто знає, що автором їх є Юлія Васюк – відома фольклористка, викладачка та громадська діячка з Вінниці.

-Справа в тому, що моя донька Софія є дуже великою шанувальницею цього серіалу і відтоді, як він з’явився, змусила мене передивитися з нею усі його сезони тричі…

Крім того, цьогоріч я зробила собі подарунок на день народження – поїздку до Стамбулу, де відвідала практично всі місця, пов’язані з нашою легендарною українською султаною. Свою подорож я широко висвітлила в постах на своїй сторінці у ФБ.

Взагалі, я намагаюся завжди просувати наративи, що ми мусимо знати і популяризувати визначних українців, які стали відомими у світі і постійно нагадувати світовій спільноті, що вони саме українці. Це частина нашого культурного і інформаційного фронту, який не менш важливий.

Дуже прикро лише, що акторка, яка зіграла нашу Роксолану (Мерйем Уезерлі) ніяк на агресію росії в Україні не відреагувала, не засудила і не підтримала нашу державу в цій борні. А надодачу, ще й запостилпив себе на сторінці в Інстаграмі обкладинку російського видання з її фото в березні. Вона стала великим розчаруванням, але образ української Гюрем, який вона втілила, для усіх шанувальників світу є безумовним брендом і ми мусимо його також ідентифікувати з Україною, бо чого б то мали відмовлятися від свого? – розповіла авторка ідеї.

Ілюстрації до своїх мемім вона використовує різні – стоп-кадри з фільму і фото з постерів серіалу.

Юлія вже готує нову добірку актуальних мемів. Бо роль Туреччини в російсько-українській війні залишається визначальною.

Людмила Поліщук