Хоча лідер РПЛ Олег Ляшко просив взяти його на поруки, бо переконаний, що йде мова про політичне замовлення.

У Вінницькому міському суді сьогодні обирали міру запобіжного заходу до Немирівського міського голови Віктора Качура. Днями його заарештували за хуліганство.
Ось що повідомили у поліції Вінниччини:

– 7 квітня до поліції надійшло повідомлення від місцевого волонтера про те, що очільник Немирів на території міської ради стріляє з автоматичної зброї.

Зі слів потерпілого, він, як представник волонтерської організації, приніс до мерії гуманітарну допомогу для ЗСУ: каремати та інші речі. Й між ним та головою міста виник конфлікт.

Під час суперечки мер погрожував волонтеру фізичною розправою, наніс кілька ударів та вистрелив в повітря з автомата. Потерпілий встиг покинути територію державної установи і викликав поліцію. Постраждалих немає.

Міського голову працівники поліції затримали на робочому місці, – повідомили вчора у відділі комунікації облполіції.

Сьогодні у суді прокурор клопотав для Качура 60 діб за гратами. Мотивував, що підозрюваний у хуліганстві може вплинути на свідків – працівників міської ради.

Захист Віктора Качура наполягав на іншому – нічний домашній арешт.

– Міський голова Немирова Віктор Качур єдиний має право підпису і є розпорядником бюджетних коштів. Залишити його за гратами – це паралізувати роботу міськради, а отже громади. Тому Качур повинен виконувати свої посадові обов’язки і перебувати під домашнім арештом лише у вечірній та нічний час.

Більше того, стаття про хуліганство передбачає заставу. Чому прокурор навіть не запропонував таку альтернативу? Тим паче, що постраждалих у цій ситуації немає. Так званий потерпілий немає статусу такого. А головні свідки – це волонтери та військові з тероборони, а не працівники міськради. Під час інциденту суспільної шкоди також не завдано. Підзахисний вистрілив вгору, щоб попередити можливі подальші протиправні дії без злого умислу, – апелювали адвокати Качура.

Клопотання взяти мера Немирова на поруки висловив лідер Радикальної партії Олег Ляшко:

– Це політичне замовлення на Віктора. І не перше. Бо як можна кидати за грати міського голову, який у воєнний час забезпечує оборону громади. На ньому – робота з переселенцями, гуманітарна допомога. Чи це не диверсія у наш час? Так, він не ідеальний і дав волю емоціям, здійснивши постріл вгору. Але сьогодні ми бачимо, що викрадають і вбивають міських голів, старост. Він повинен був подбати і про свою безпеку. Бо зброя у нього легальна. Суду надані необхідні підтвердження. Тому впевнений у ньому і беру на поруки. Подивіть, які у мене руки. Я не лише Качура можу взяти. Зараз президента засуджених з тюрем відпускає, а ви міського голову кидаєте за грати за постріл в небо. Диверсантів та навідників садіть, – висловив свої думки і судження Олег Ляшко.

Суддя Клапаущак дав слово і підсудному Качуру:

– У мене давній конфлікт з Гудзеко.  Коли він з’явився на території двору міської ради, яка охороняється теробороною, запитав, що він тут робить. Коли виникла сутичка, просив охорону його вивезти. Але не було реакції. Тому вистрілив вгору, щоб попередити можливі провокації, – пояснив у суді Віктор Качур.

На судовому засіданні, як вільний слухач, був присутній і згаданий учасник конфлікту. Наш кореспондент запропонував йому висловити свою точку зору після суду, але він пішов раніше.

Напередодні, коментуючи ситуацію ЗМІ, він повідомив ось що:

– Приніс каремати. Під час розмови з хлопцями, побачив, що з дверей міської ради вийшов голова з автоматом. Оскільки у нас з міським головою доволі натягнуті відносини, вирішив з ним не перетинатися. Попрощався із хлопцями і пішов. Ми мовчки розминулися. І за спиною я почув: “Що він тут робить, хто його сюди пустив”. Розвернувся і на ти йому відповів: “Вікторе, якщо ти хочеш щось знати, я тут. Чого ти за спиною говориш”. Почалася перепалка. Міського голову не бив. Я захищався: підставляв свою ногу, щоб блокувати удари. Дуже хотів його вдарити. Було важко стриматися. Я просто мовчки стояв, посміхався, провокуючи ще більше його агресію. Сказав, що це все на що він здатний, що він психічно хвора людина, що йому треба лікуватися. Практично уся розмова була такими словами, якими пішов російський корабель. Я йому, він — мені, — розповів Ігор Гудзенко.

Під час конфлікту міський голова попросив чоловіка піти. Але той відмовився.

– Сказав, якщо я не піду, то він вистрілить. Кажу: стріляй. Мабуть він хотів переконатися. Взяв автомат, зняв із запобіжника, дістав патрони і направив на мене. Все це супроводжувалося матами. Потім підняв зброю вверх, вистрілив один раз. Знову попросив мене піти. Волонтер, який вантажив автобус, просив не нагнітати ситуацію і піти. На що я відповів, що не я почав усе це. Ідіть заспокоюйте мера,— розповів Гудзенко.

Деякі активісти Немирова впевнені, що ця ситуація була навмисно спланована опонентами міського голови, щоб його скомпрометувати на різкі дії:

– Взимку депутати намагалися зібрати необхідну кількість голосів для висловлення недовіри міському голові, але у них нічого не вийшло.

Вони постійно шукали, як усунути його від своїх обов’язків, щоб їхній ручний секретар ради виконував усі необхідні їм дії. Ось і влаштували цю провокацію, – впевнений керівник ГО підприємців Степан Остапенко.

– Зараз не можна, щоб місто рвали на частини і політика роз’єднувала людей. Ви повинні триматися всі разом. А після війни вже розберетеся – хто правий і хто за кого, – закликала Людмила Машталірук.

Але ситуація в Немирові ще більше загострюється. Бо міського голову Немирова Віктора Качура суд на 60 діб залишив під вартою.

Готові вислухати усі точки зору.

Людмила Поліщук