На території Придністров’я активізувалися місцева армія і військове угруповання країни-агресора! Що знаходиться там?

Донедавна було відомо, що на території Придністров’я службу несуть півтори тисячі військовослужбовців РФ. З них близько 700 осіб з більш ніж десятком БТРів виконували “миротворчі завдання” на контрольних постах уздовж адміністративного кордону ПМР та Молдови. Інша частина російського контингенту стерегла склади з 25 тис. тонн боєприпасів. Вогневу підтримку цієї охорони забезпечували близько десятка бойових розвідувально-десантних машин.

“ЗСУ відомо про цю загрозу, і вони готові дати рішучу відсіч агресору”.

Військові закликали до пильності населення прикордонних населених пунктів і у разі виявлення підозрілих осіб просять негайно інформувати про це відповідні підрозділи сил охорони та оборони регіону.

“Противник продовжує вишукувати резерви та способи для реалізації своїх планів із захоплення українських територій, зокрема, на півдні країни”, – заявив представник оперативного командування “Південь” Владислав Назаров.

Як зазначають експерти, можливість перекидання з ПМР до Вінницької та Одеської областей провокаторів для дестабілізації ситуації в регіоні можливо, але загроза прямого вторгнення із зазначеного боку дещо перебільшена.

Так, за словами політичного аналітика Ярослава Католика, крім розміщеного там контингенту російських сил, є ще тисяч сім-вісім військовослужбовців – армія ПМР, але вони не мають ні бойового досвіду, ні мотивації. “З огляду на те, що у Придністров’ї має місце певна проблема з працевлаштуванням, для більшості армійська служба – просто якась робота, яка донедавна була цілком безпечною”.- зі слів аналітика.  Він пояснив, що цей анклав “російського світу” знаходиться між Україною та Молдовою, тому вони не мають можливості проводити ротацію, оновлювати техніку. “А та, яка є, стоїть там ще з 1990-х років. Іншими словами, розміщений там військовий контингент для України і, зокрема, Вінницької області загрози не становить. Хоча, можуть провокувати, проводити нібито підготовку до наступу, вести розвідку та інше”.

Проте реальне завдання цих маневрів інше. Як вважає експерт, їхня мета – стримування частини українських військ у районі придністровського сегменту, без можливості перекинути ті чи інші наші підрозділи в інший регіон, наприклад, для посилення ЗСУ на сході країни. Атака «з того боку» як самостійний крок призведе до поразки російського військового контингенту. “Тепер Придністров’я відіграє традиційну роль скалки в дупі – не смертельно, але важко сидіти, тобто відволікає увагу.

Придністровська еліта, яка належить до холдингу “Шериф” (група компаній у ПМР) взагалі хотіла б зберегти статус-кво контрабандної “сірої дірки”.

Крім того, підірвано залізничний міст на українсько-молдовському кордоні. Тому з боку столиці невизнаної республіки – Тирасполя, де зосереджено вищезгадане військове угруповання, наступ прямо зараз мало ймовірний.

З огляду на вищевказані факти повномаштабне вторгнення зі сторони ПМР на даний час, не є можливим.